Visegrádi négyek: Közép-Európa nem lehet másodrendű

A lengyel, cseh, szlovák és magyar kormányfő találkozóján az Európán belüli eltérő elelmiszer-minőség volt az egyik legforróbb téma.
Hirdetés

Nyilatkozatot fogadtak el az EU jövőjéről a visegrádi országok (V4) kormányfői az EU jövőjéről csütörtöki varsói csúcstalálkozójukon, amelyben Lengyelország, Csehország, Szlovákia és Magyarország állást foglalnak olyan kérdésekben, mint az EU egysége vagy a nagy nemzetközi cégek által forgalmazott élelmiszerek régiónkénti eltérő minősége – tudósít az MTI.
 

Sobotka: nincs első- és másodosztály

Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök a megbeszélést követő sajtóértekezleten hangsúlyozta, hogy az EU-nak a jövőben is meg kell őriznie az eddigi értékeket, és kiemelten kell kezelnie a közös piacot, a szabad mozgást és „az eddiginél jobban biztosítania kell a (belső határellenőrzés nélküli) schengeni övezet határainak, különösen a szövetség külső határainak a védelmét”.

Sobotka szerint meg kell oldani az élelmiszerek egységes minőségének kérdését is, mert Csehország számára elfogadhatatlan, hogy a nemzetközi cégek ugyanazokat az élelmiszereket más minőségben forgalmazzák Nyugaton, illetve Keleten.

„Elfogadhatatlan, hogy létezzen első osztályú, és másodosztályú élelmiszerpiac. Ebben nem alkuszunk. Követeljük, hogy az Európai Bizottság fogadjon el olyan komplett törvénymódosító intézkedéscsomagot, amely orvosolná ezt a problémát” – hangsúlyozta a cseh kormányfő.
 

Orbán: új világrend van kialakulóban

Orbán Viktor magyar miniszterelnök kiemelte: épp ideje volt, hogy a visegrádi csoport elfogadjon egy ilyen dokumentumot.
Úgy vélte, „minden mozgásban van”, aminek oka, hogy egy új világrend kialakulásának korszakában élünk, amikor mindenkinek az a dolga, hogy meghatározza a maga helyét.

Orbán Viktor szerint az eltérő európai élelmiszerminőséget illetően kettős mérce érvényesül az Európai Unió piacán. Ebből a szempontból másodrendűeknek minősülnek Közép-Európa állampolgárai – fogalmazott.

Mint megírtuk, nemrég Románia is vizsgálatot indított a nagy nemzetközi cégek által forgalmazott élelmiszerek minőségét illetően. Petre Daea mezőgazdasági miniszter tájékoztatása szerint felállítottak egy munkabizottságot, amelyben a minisztérium, az élelmiszerbiztonsági és állategészségügyi hatóság, valamint a fogyasztóvédelem szakemberei kaptak helyet.
A testület feladata megvizsgálni, hogy van-e eltérés a nagy nemzetközi cégek által Nyugat-Európában és Romániában forgalmazott termékek összetétele és minősége között.

Emlékeztetett: az ügyet már korábban szóvá tették, de azt az Európai Bizottság nem kezelte. Az embereknek megfelelő információval kell rendelkezniük arról, hogy milyen minőségű élelmiszereket vásárolhatnak a boltokban, és az ehhez szükséges jogi garanciákat a bizottságnak ki kell alakítania – közölte.

A V4 kezdeményező szerepet akar játszani abban, hogy olyan szabályozást alakíthassanak ki, amely megakadályozza a kettős mércét ezen a területen – jelentette ki.

Orbán Viktor kérdésre válaszolva elmondta: vita folyik a kontinentális Európa jövőjéről, és e tekintetben két feladat áll előttünk. Célokat kell kitűzni magunk elé és el kell dönteni, hogyan szervezzük meg a közös életünket az unión belül – magyarázta.

Hangsúlyozta: az utóbbit illetően az egyensúlyt a nemzetállamok és az uniós intézmények között nem szabad megbontani, bár ilyen veszélyek fenyegetnek, az elmúlt években is volt folyamatos, „lopakodó hatáskörelvonás” a nemzetállamoktól, de ez rossz gyakorlat, meg kell állítani. Az olyan fontos kérdésekről, mint az energiaárszabályozás, a migránskérdés szabályozása, az önálló adórendszer, valamint a munkahelyteremtő politika eszközei nem mondhatunk le – vélekedett.
 

Szydlo: nem kevesebb vagy több Európa, hanem jobb Európa

Beata Szydlo lengyel kormányfő közölte: az Európai Unió egységének megőrzését kulcsfontosságúnak nevezik a visegrádi országcsoport (V4) kormányfői a közös nyilatkozatban.

A „nagyon konkrét javaslatokat tartalmazó” nyilatkozatot a március végi római EU-csúcsértekezleten terjesztik elő – mondta Beata Szydlo.

Hirdetés

„Nem kevesebb, nem több Európa, hanem egy jobb Európa – ez a V4 követelménye” – jelentette ki.

Minden együttműködési modellnek feltételeznie kell az egységes piac, a (belső határellenőrzés nélküli) schengeni övezet integritását – ismertette az elfogadott dokumentumot a lengyel kormányfő. „Nem egyezünk bele az EU-n belüli megosztásokba, mivel az egyenes utat jelent a szétváláshoz” – szögezte le.

A V4-ek megegyeztek abban is, hogy Donald Tusktól, az Európai Tanács elnökétől elvárják: az EU megreformálását célzó javaslatokat a (március végi) római EU-csúcs előtt tárgyalják meg, és „Rómában már csak azért találkozunk, hogy közösen meghirdessük Európa új tervét” – közölte a lengyel kormányfő.

Szydlo fontosnak nevezte az élelmiszer-minőség témáját is. Lengyelország támogat minden, a tisztességtelen piaci gyakorlat kiküszöbölésére irányuló lépést – szögezte le.
 

Fico: a V4-ek együttműködése példa Európa számára

Robert Fico szlovák kormányfő elmondta: a kettős élelmiszerminőség gyakorlata egyértelmű csalás, és ha az Európai Unió nem tesz a helyzet megváltoztatásáért, Szlovákia európai polgári kezdeményezést indítványoz az ügyben.

Robert Fico hangsúlyozta: a kettős élelmiszerminőség nem műszaki kérdés, hanem veszélyes politikai üzenet és az Európai Unió alapelvét érinti, abban a tekintetben, hogy „vagy mindenki egyenlő, vagy kölcsönösen átverjük egymást”.

„Ne mondják nekünk – ezen repülőgép V4-es utasainak – azt, hogy az első osztályon ülünk, amikor a lehető legfapadosabb járaton utazunk” – fogalmazott a szlovák miniszterelnök.

Robert Fico méltatta a visegrádi négyek példaértékű együttműködését is. Korábbi kijelentését megismételve hangsúlyozta: a V4-es együttműködésben az utóbbi időben jelentős minőségi javulás állt be, olyannyira, hogy példa lehet az egész EU számára.

Szólt Fico a római szerződés évfordulója alkalmából március végére tervezett uniós csúcsról is. Úgy vélekedett, hogy annak előkészületei siralmas állapotot mutatnak, és félő, hogy az ott elfogadásra kerülő közös állásfoglalás ismét nem Európa víziója lesz, hanem olyan egyéni, tagállami érdekek gyűjteménye, amely „ma senkinek sem segíthet”.

Az élelmiszerpiaci helyzettel kapcsolatos válságtanácskozást a hírek szerint Szlovákia kezdeményezte. Szlovákiában ugyanis a közelmúltban hozták nyilvánosságra azoknak a laboratóriumi teszteknek az eredményeit, amelyekben a nemzetközi üzletláncok Szlovákiában, illetve Ausztriában forgalmazott azonos élelmiszertermékeiket elemezték és hasonlították össze. A több mint kéttucatnyi termék minősége Ausztriában magasabb és jobb volt,mint Szlovákiában, ez elsősorban az üdítőkre, a hústermékekre, a teákra vagy a fűszerekre vonatkozik. Két nemzetközi cég tiltakozott a nyilvánosságra hozott adatok ellen, mert szerintük a tesztek módszertana hibás volt.
Hasonló összehasonlításokat végeztek korábban a csehek is, amelyekből az derült ki, hogy ugyanazon termékek minősége általában jobb Németországban és Ausztriában mint Csehországban.

Hirdetés