Illusztráció (Fotó: Andreea Alexandru / AP)

A romániai lakosság fele használ okostelefont

A Google által végzett felmérésből az is kiderül, mire használják a leggyakrabban az új generációs készülékeket.
Hirdetés

A romániai lakosság 53 százaléka használt okostelefont 2016 végén. Ez a 2012–2016 közötti időszakhoz képest négyszeres növekedést jelent – derül ki a Google által rendelt kutatásból.

A tanulmány szerint Romániában a 25 év alatti fiatalok használják legtöbbet okostelefonjukat. Jelenleg 91 százalékuk használ okostelefont, míg 2012-ben a fiataloknak csupán 24 százaléka használta az új generációs mobiltelefonokat. A megkérdezettek 73 százaléka internetes böngészésre, 79 százaléka közösségi oldalak látogatására, 50 százalékuk e-mailek ellenőrzésére is szokta használni telefonkészülékét.

A fiatalok 75 százaléka hetente legalább egyszer videoklipeket is szokott nézni telefonján, sokan zenét hallgatnak (66%), megnézik, hány óra (71%) és fényképeket készítenek (65%).

Az okostelefon-felhasználók 38 százaléka azt állította, hogy többször kapcsolódik a világhálóra telefonjáról, mint az otthoni számítógépéről. A megkérdezett személyek közül legtöbben (31%) két okos eszközt használnak, 25 százalékuk megelégszik egy ilyen eszközzel, 15 százalékuk pedig három okos kiegészítőt is birtokol.

Hirdetés

Az internetfelhasználók világszinten is elfogadták az okostelefonokat, az elmúlt négy évben ezeknek a száma megduplázódott, elérve a 70 százalékot – írja az Agerpres.

A Google Consumer Baromoter (Google felhasználói barométer) -jelentés egy több éves felmérés eredményeként született, amelyet 40 országban végeztek el, köztük Romániában is. A Google és a Kantar TNS 2012–2016 között több mint 625 ezer személyt kérdezett meg világszerte. 

Hirdetés