Feljelentették Horváth Annát a DNA-nál összeférhetetlenség miatt

Az ANI szerint bűncselekmény történt.
Hirdetés

Összeférhetetlenség bűncselekményének gyanúja miatt feljelentést tett a feddhetetlenségi ügynökség (ANI) a korrupcióellenes ügyészségen (DNA) Horváth Anna, Kolozsvár alpolgármestere ellen.

Az ANI közleménye szerint Horváth Anna a 2012-2016 közötti alpolgármesteri mandátuma idején részt vett a kolozsvári önkormányzati testület ülésén, amelyen a tanács határozatot fogadott el arról, hogy a Claudiopolis Egyesület – amelynek az alpolgármester az elnöke – 90 ezer lejt kapjon a városi költségvetésből. A határozat értelmében a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem is kapott 30 ezer lejt, az egyetemmel Horváth Anna oktatóként szerződéses viszonyban állt.

A feddhetetlenségi ügynökség szerint az alpolgármester ezzel két törvényt is megszegett:

– egyrészt a közigazgatási törvény azon előírását, miszerint a megyei és helyi választottak nem szavazhatnak olyan határozatokról, amelyekhez személyes érdekük fűződik;

– másrészt a Büntető törvénykönyv 301-es cikkelyét, amely megtiltja, hogy köztisztviselők olyan döntéseket hozzanak, amelyeken eredményeképpen ők maguk vagy közeli rokonaik anyagi javakhoz jutnak. A Btk. egytől öt évig terjedő börtönbüntetést és köztisztségtől való eltiltást helyez kilátásba ebben az esetben.

Az ANI szerint miután tájékoztatták a vizsgálatról, Horváth Anna benyújtotta az üggyel kapcsolatban megfogalmazott álláspontját.

Horváth Annát egy másik ügyben pénzmosással és befolyással való üzérkedéssel vádolja a DNA.

Hirdetés