Csoma Botond megszüntetné a hallgatólagos elfogadást

De ezt csak az alkotmány módosításával lehet elérni. Addig is szeretnék hosszabban vitatni a törvényjavaslatokat. Például a CNCD-t felszámoló törvényt.
Hirdetés
Meg kell szüntetni a hallgatólagos eljárás módszerét a törvényalkotásban – véli az RMDSZ. „Elfogadhatatlan, hogy az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) felszámolását kezdeményező jogszabálytervezet hallgatólagosan átmegy egyik házból a másikba. Az elmúlt parlamenti mandátumban az RMDSZ többször is kérte a hallgatólagos eljárás megszüntetését, azonban ehhez alkotmánymódosításra van szükség. Megoldást kell találnunk arra, hogy az e fajta törvényhozást kiiktassuk a szabályzatunkból” – idézi a szövetség közleménye Csoma Botondot. 
 
A Kolozs megyei parlamenti képviselő azt követően nyilatkozta ezt, hogy a képviselőház hallgatólagosan elfogadta Bogdan Diaconu törvénytervezetét a CNCD megszüntetéséről. A tervezetről a szenátus szavaz döntő házként. 
 
Az RMDSZ Kolozs megyei képviselője felidézi: Diaconu tervezetét tavaly november 11. és 25. között kellett volna hogy napirendre tűzze a képviselőház, azonban ez idő alatt a választási kampányban a parlamenti képviselők választókörzetükben tevékenykedtek hivatalosan, ezért ez nem történhetett meg, és a törvényes határidő lejártával a parlament alsóháza már nem vitathatja meg érdemben a tervezetet, így az hallgatólagosan átment a szenátusba. 
 

Túl rövid a vitaidő az alsóházban

Csoma Botond elmondta, jelenleg a felsőházban 65 szenátusi tevékenységi nap alatt kell hogy megvitassanak egy törvénytervezetet a szenátorok, amennyiben első házként érintett a felsőház, míg a képviselőház esetében csak 45 naptári nap áll a törvényhozók rendelkezésére. 
 
Az elmúlt parlamenti ciklusban az RMDSZ kérte, hogy alkotmánymódosításig a képviselőházban is a 65 napos határidőt alkalmazzák a törvényhozók egy-egy tervezet megvitatására, azonban ezt elvetették. Jövő héten az RMDSZ parlamenti frakciói újból iktatni fogják ezt a kezdeményezést, így az új parlamentnek is vitázni és döntenie kell róla – mutat rá a közlemény. 
 

El fogják utasítani a felsőházban

Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője elmondta, tekintettel arra, hogy ebben a kérdésben a szenátus a döntő ház, a szövetség szenátorai a jogszabálytervezet bizottsági munkálatai során a tervezet elutasítását fogják szorgalmazni. 
 
„Bogdan Diaconu törvénytervezetei magyarellenességükről híresek. Sajnos vannak politikusok, akik magyarellenes retorikával és tettekkel próbálnak politikai tőkét kovácsolni. A szenátusban el fogjuk utasítani ezt a törvénytervezetet, hiszen negatív véleményezést kapott a kormánytól is és a képviselőházi szakbizottságokban is” – idézi a közlemény a frakcióvezetőt. 

Hirdetés