Tervezet: az autók csak matricával hajthatnak be a városokba

A kormány így pótolná a megszűnt környezetszennyezési illetékből befolyó összeget.
Hirdetés

Korai volt örülni a gépkocsik környezetvédelmi illetékének megszüntetésének, a kormány ugyanis visszavezetné a kötelezettséget, csak kicsit átalakítva.

A Profit.ro gazdasági portál értesülései szerint a tervezet szerint – amelyen egy kormányzati munkacsoport dolgozik a környezetvédelmi minisztérium irányításával – gépkocsival csak akkor lehetne behajtani a nagyvárosok zsúfolt térségeibe, például a városközpontokba, ha a tulajdonos megvásárol egy matricát, amely eltérő színű a jármű kora, károsanyag-kibocsátása és az üzemanyag típusa függvényében.

A portál által idézett Daniel Constantin környezetvédelmi miniszter megerősítette, hogy a kormány a több nyugat-európai nagyvárosban alkalmazott modellt követné, amely hasonlóképpen osztályozza és adóztatja meg a gépkocsikat.

A tervezet egyelőre kezdetleges szakaszban van, például még nem lehet tudni, hogy az illeték kötelező lesz-e az érintett nagyvárosi övezeteben lakóknak is.

Constantin azt mondja, a szaktárcát elsősorban nem az illeték beszedése, hanem a környezetszennyezés csökkentése foglalkoztatja. Vannak erre vonatkozó, az uniós tagságból fakadó kötelezettségek is, Bukarest esetében például szabályszegési eljárást indított a Európai Bizottság a levegő minősége miatt – tette hozzá.

Hirdetés

A környezetvédelmi illetéket a Grindeanu-kormány törölte el százegy másik illetékkel együtt. Ezt az illetéket a gépkocsik első romániai nyilvántartásba vétele (forgalomba íratása) alkalmával kellett befizetni. A régebbi, szennyezőbb autók esetében ez az illeték több száz vagy akár ezer euróra is rúgott. Ezért az illeték február 1-jei eltörlését követő napokban robbanásszerűen megnőtt a régi, szennyező gépkocsik forgalomba íratására benyújtott kérvény.

 

Hirdetés