Több száz gazdaságot árasztott el a víz Hargita megyében

Mert a hóhelyzet után mindig az árvízhelyzet következik.
Hirdetés

Az esők és a nagy mennyiségű hó hirtelen olvadása miatt, csütörtökön több száz Hargita megyei gazdaságot elárasztott a víz, két iskolában pénteken szünetel az oktatás.

Az egyik legérintettebb község Szárhegy, ahol mintegy 800 háztartás udvaráról, pincéjéből és kútjából szivattyúzták ki a vizet.

A község polgármestere, Danguly Ervin az Agerpres hírügynökségnek elmondta, az önkéntes tűzoltók jelenleg is dolgoznak, munkájukat a ditrói és gyergyóújfalusi önkéntesek segítik.

Szárhegyen a domboldalról lefolyó víz elöntötte az iskolák körüli területeket, az oktatási intézményekbe körülményes a bejutás, ezért úgy döntöttek, hogy pénteken nem lesz tanítás.

Gyergyóújfaluban is gondokat okozott az áradás. Egy patak kilépett medréből, hat házat és száz pincét és udvart öntött el – tudtuk meg Egyed József polgármestertől. A községben mintegy 30 hidat tett tönkre az árvíz, a lakosok homokzsákokkal védik háztartásaikat. Az önkéntes tűzoltók jelenleg is szivattyúzzák a vizet az udvarokról.

Csíkszentmihályon a csütörtökön lezúduló víz 30 pincét árasztott el és két kilométernyi megyei útszakaszt is elöntött – tudtuk meg Izsák-Székely Lóránt polgármestertől.

Hirdetés

A Hargita Megyei Sürgősségi Felügyelet (ISU) csapatai több településen is beavatkoztak az árvízvédelmi munkálatokba. Csíkszentléleken, Székelyudvarhelyen, Gyergyószentmiklóson, Csíkszeredában, Szárhegyen, Maroshévízen és Csíkpálfalván is dolgoztak – tájékoztatott Alina Ciobotariu, az ISU szóvivője.

A tűzoltók felhívják a lakosság figyelmét, hogy takarítsák ki a lefolyókat és a vízelvezető árkokat, hogy a lezúduló víznek semmi ne állhasson útjába.

Hirdetés