Beiktatták az új minisztereket, haza lehet menni

Iohannis finoman üzent a tüntetőknek. Kelemen még alakítgatna azért ezen a kormányon.
Hirdetés
 
Klaus Iohannis államfő jelenlétében letette csütörtökön a hivatali esküt a Sorin Grindeanu vezette kormány új igazságügyi, gazdasági, üzleti környezetért felelős és európai alapokért felelős minisztere. 
  • Tudorel Toader az igazságügyi, 
  • Mihai Tudose a gazdasági, 
  • Alexandru Petrescu az üzleti környezetért felelős, 
  • Rovana Plumb pedig az európai alapokért felelős minisztérium 
vezetését látja el.
 

A tüntetések tizedelték meg a kormányt

A Cotroceni-palotában tartott beiktatási ceremónián jelen volt Călin Popescu-Tăriceanu szenátusi és Liviu Dragnea képviselőházi elnök, Sorin Grindeanu kormányfő, a kabinet tagjai és több elnöki tanácsadó.
 
A büntetőjogot módosító, országos tiltakozási hullámot kiváltó kormányrendelet parlamenti elvetése nyomán adottak a feltételek a helyzet normalizálásra – értékelte Klaus Iohannis államfő csütörtökön, miután az elnöki palotában letette a hivatali esküt a Grindeanu-kormány négy új minisztere. A nagyszabású tüntetések hatására lemondatott igazságügyi miniszter helyét Tudorel Toader volt alkotmánybíró vette át.
 
Az eskütételi ünnepség alkalmával Iohannis kifejtette: rendkívüli körülmények vezettek ahhoz, hogy ilyen hamar – nem egészen két hónappal az új kormány beiktatása után – máris sor kerüljön az első kormányátalakításra, de tudomásul veszi, hogy a kormányfő csapatának erősítése érdekében tartotta szükségesnek a személycseréket.
 
Megállapította: a parlament elvetette a – tüntetéseket kiváltó – 13-as sorszámú sürgősségi kormányrendeletet, illetve megerősítette az azt hatályon kívül helyező 14-es rendeletet. Bejelentette: pénteken kihirdeti a két jogszabályt, így minden feltétel adott lesz a helyzet normalizálására.
 
Ráférne még egy kis átalakítás

„A sajtóból értesültem a jelölésekről, nem tudtam, hogy négy minisztériumnál is változások lesznek. (…) Az új miniszterek között vannak olyanok, akiket ismerünk, és olyanok is, akiket nem ismerünk. (…) Remélem, minden rendben lesz, de ez már kormány dolga. Velünk nem egyeztettek, mert nem vagyunk koalíciós partnerek. (…) Úgy gondolom, hogy ráférne még egy kis átalakítás erre a kormányra, de ez nem az én dolgom” – nyilatkozta Kelemen Hunor csütörtökön Sepsiszentgyörgyön.

Haza lehet menni

A jobboldali államfő először tett ütött meg békülékeny hangot a szociálliberális kormánytöbbséggel szemben azóta, hogy tüntetéssorozat kezdődött a büntetőjog korrupcióellenes szigorának enyhítése ellen. 
 
Az elnök nem intézett közvetlen felhívást a tüntetőkhöz, akik – szerényebb létszámban – továbbra is naponta a kormány székháza előtt követelik a Grindeanu-kabinet lemondását, csütörtöki megszólalásával azonban értésükre adta, hogy a maga részéről értelmetlennek tekinti a tiltakozás folytatását.

Hirdetés