Szexuális identitás, Biblia a kézben és sok nevetés

Egyelőre ezt ígérik a szervezők, ami az idei TIFF-et illeti. De ebből aztán eleget.
Hirdetés

A Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) idei, 16. kiadására június 2. és 11. között kerül sor. A szervezők megszellőztették a bemutatásra kerülő filmek egy részét. Tessék:

A Supernova szekcióban bemutatják Pablo Larraín Neruda című alkotását, amely sejthetően Pablo Neruda chilei (és Nobel-díjas) költő életét gyúrja vászonra valamilyen módon.

Nobel-díjas hőse van Argentína Oscar-díjra nevezett filmjének, Az illusztris polgár (El ciudadano ilustre, rendezte Gastón Duprat és Mariano Cohn) című fekete komédiának is. A híres író szülővároskájába látogat, abba a városba, amely minden regényét ihlette. Ám kiderül, hogy az ötlet nem is annyira jó, főleg, ha az alkotó valós személyeket ír bele a regényeibe.

Itt lesz Pavo Marinkovics A szerelem minisztériuma (Ministry of Love) című fesztiválkedvenc vígjátéka is. Nagyjából arról szól, hogy egy horvát biológus elég kényelmetlen feladatot kap: azt kell megvizsgálnia, hány hadiözvegynek sikerült szeretőt beszereznie magának, miáltal nem lenne jogosult az özvegységi nyugdíjra. Juj!

Buster Keatonnak és Jacques Tatinak állít emléket a Párizsban elveszve (Paris, pieds nus) című alkotás, melynek főszereplői egyben a film rendezői: Dominique Abel és Fiona Gordon. Egy nagyon öreg nagynéni elkallódik, és az unokahúg a nyomába ered, egy párizsi hajléktalan kíséretében. A dolgozat (vígjáték ez is, persze) a némafilmek világát idézi meg. Nem is tehet mást, ha egyszer az említett filmesek előtt tiszteleg.

Kirill Szerebrennyikov A diák (The Student) című dolgozata ugyancsak megrázónak ígérkezik. Egy orosz tinédzserről szól, akiből radikális ortodox lesz, és Bibliával a kezében igyekszik rendet tenni a környező világban. Van itt minden: vallási fundamentalizmus, tinikrízis és szexuális identitás. Érdekes módon a filmet már március 31-étől vetítik a romániai mozikban.

Hirdetés

A Főtéren kerül bemutatásra Rodrigo Sorogoyen (őt szeretik, díjazták is a TIFF-en) új filmje, az Isten bocsásson meg nekünk (Que Dios nos perdone) című thriller, melyben két rendőr pont olyan bizarr módszerekkel dolgozik, mint a sorozatgyilkos, akit hajszolnak.

Paolo Virzì Őrült boldogság (La pazza gioia) című filmje két nő megható és meglepő barátságát mutatja be, akik egy pszichiátriai intézetben találkoznak.

A dokumentumfilm szekcióban vetítik Everardo González Az ördög szabadsága (Libertad del Diablo) című opuszát, amely az utóbbi öt év során több mint 100.000 áldozatot követelő mexikói drogháborút járja körül. Szergej Loznitsa Austerlitz című filmjében a koncentrációs táborokat látogató turistákat leplezi le, feketén-fehéren. Hogy válnak a Holokauszt helyszínei turisztikai látványosságokká? Az Álmatlan éjszakák (All These Sleepless Nights) című filmben Michal Marczak rendező két varsói fiatal éjszakai életén keresztül mutatja be a Facebook-generáció egzisztenciális válságát.

A bejelentett címek alapján ígéretesnek tűnik a kínálat. Kíváncsian várjuk a filmek derékhadát.

Hirdetés