Nyolc évre ítélték Sorin Ovidiu Vîntut

A FNI nevű befektetési alap csődbe vitele miatt.
Hirdetés

Nyolc év letöltendő szabadságvesztésre ítélte kedden a bukaresti táblabíróság Sorin Ovidiu Vîntu üzletembert az Országos Befektetési Alap (FNI) nevű piramisjáték csődjében játszott szerepe miatt. A bíróság emellett 13 millió dollárt is elkoboz Vîntutól.

Az ítélet jogerős, vagyis  Vîntunak börtönbe kellene vonulnia – ha már nem ülne ott egy másik ügyben tavaly született ítélet nyomán.

A bukaresti törvényszék 2015-ben született alapfokú ítéletében még nem volt ennyire szőrös szívű: „csupán” hat év négy hónap szabadságvesztésről és hétmillió dollár elkobzásáról döntött.

Az ügyészek szerint Vîntu sikkasztás és csalás révén bedöntötte a FNI-t, az így megszerzett pénzből pedig 2003 és 2012 között ingatlanokat vásárolt.

A legfőbb ügyészség 2011-ben kezdte újra vizsgálni az ügyet, miután a nyomozást korábban bűncselekmény hiányában lezárták. A 270 ezer kisbefektetőt megkárosító FNI-ügy újravizsgálását a 15 év szabadságvesztésre ítélt és évekig Indonéziában bujkáló Nicolae Popa – Vîntu egykori jobbkeze, a Gelsor cég volt vezérigazgatója – kérte, miután az indonéziai hatóságok őrizetbe vették és kiadták Romániának.

Hirdetés

A FNI 2000 tavaszán ment csődbe, akkor mintegy 270 ezer személy megtakarításai vesztek oda. Popa már 2000-ben elmenekült, akárcsak a magánalap csődbe juttatásának másik fő felelőse, Ioana Maria Vlas. Ez utóbbi azonban időközben visszatért Romániába.

Vlas tíz év börtönbüntetést kapott, Popára rótták ki a legsúlyosabb büntetést. A FNI csődbe juttatásának fő felelőseként sokan Vîntut tartják számon.

Vîntut tavaly júliusban a Petromservice kifosztása miatt tavaly hat év két hónap letöltendő szabadságvesztésre ítélték. Emellett korábban bűnpártolás miatt két év szabadságvesztésre ítélték Nicolae Popa támogatása miatt, és egy év börtönt kapott, amiért megzsarolta Sebastian Ghiță üzletembert, korábbi szociáldemokrata képviselőt.

Hirdetés