Vajon hogyan dönt a bíróság a kolozsvári táblaügyben?

Halasztás a legfrissebb fejlemény.
Hirdetés

Elhalasztotta kedden az ítéletet a Kolozs megyei törvényszék a kolozsvári többnyelvű helységnévtáblák ügyében, ítélet február 21-én várható a bíróság honlapja szerint.

Mint ismeretes, a kolozsvári polgármesteri hivatalt a Minority Rights Egyesület perelte be amiatt, hogy nem alkalmaz egy 2002-ben elfogadott önkormányzati határozatot, amelynek előírja a többnyelvű városnévtáblák kihelyezését.

Az ügyben – amelyet tavaly szeptemberben küldött vissza a táblabíróság újratárgyalásra a törvényszéknek – a városháza egy kétes értékű „bizonyítékkal” próbálja alátámasztani, hogy Kolozsváron a magyar lakosság számaránya 20 százalék alatt volt a határozat elfogadása idején, így a közigazgatási törvény alapján nem kötelező kihelyezni a többnyelvű táblákat.

A polgármesteri hivatal 2001-re vonatkozó népességi adatokkal próbál érvelni, ám a megyei statisztikai hivatal szerint csak a népszámlálási adatok tekinthetők hivatalosnak, népszámlálás pedig 1992-ben, 2002-ben és 2011-ben volt. És mivel az önkormányzati határozat a 2002-es népszámlálás előtt született, a legutóbbi, tehát az 1992-es adatokat kellene figyelembe venni. Azok alapján pedig a kolozsvári magyarok számaránya meghaladta a 20 százalékot, tehát a városvezetés számára kötelező lenne a többnyelvű táblák kihelyezése.

A statisztikai hivatal pecsétes dokumentumon igazolta a fentieket a Minority Rights Egyesületnek, de a bíróság úgy döntött, hogy maga is kikéri az intézmény hivatalos álláspontját az ügyben. Ennek fényében várható a február 21-i döntés. Már ha lesz.

Hirdetés