Újra lehet követni, ki hogyan szavaz

Mert végre működik a szavazógép a képviselőházban. Egy évig volt tetszhalott.
Hirdetés
Üzembe helyezték kedden a képviselőház elektronikus szavazórendszerét. Liviu Dragnea, a képviselőház elnöke szerint a rendszert a nemzetközi normáknak megfelelően korszerűsítették. 
 
A képviselőház elnöke felhívta a figyelmet, hogy azt, aki a szavazás alatt, figyelmetlenségből, vagy más okból a négy gomb közül (nem szavazok, támogatom, ellenzem, tartózkodom) egyiket sem nyomja meg, hiányzónak tekintik. A szavazásra 15 másodperc áll rendelkezésre. 
 
A képviselőház elektronikus szavazórendszerét 2016 februárja óta nem használták, miután elbukott a Liviu Dragnea kezdeményezte rágalmazási törvény, és a képviselőházat akkor ideiglenesen elnöklő Florin Iordache (igen, az idei bukott igazságügyi miniszter) nem volt hajlandó aláírni a szavazás eredményét tartalmazó jegyzőkönyvet. 
 
A rendszert meghibásodottnak tekintették, a képviselőház titkársága hiába mondta június óta, hogy megjavították, mégsem kezdték el használni a PNL, majd december óta az USR többszöri kérése ellenére sem. A kézfelemeléses szavazást az ellenzéki honatyák szerint nem is lehet pontosan megszámolni (sokszor a kezdeti jelenlétből vonják ki a támogató vagy a nem szavazatok számát, hogy megkapják a másikat, miközben sokan távoznak az ülésteremből), sokat lehet manipulálni a kvórummal, és nem rögzíthető, ki milyen ügyben hogyan szavazott.
 
Ilyen körülmények között szavazták meg a közszolgálati rádió és tévé lakossági illetékének eltörlését (függővé tételét az állami költségvetéstől), a Grindeanu-kormány beiktatását és az állami költségvetést is.

Hirdetés