Ezrek az utcán – csak a levegő hűlt le, a kedélyek nem

Többen és dühösebben tüntetnek ma a kormány ellen Kolozsváron és Bukarestben, mint tegnap.
Hirdetés
Kilencedik este telt meg a Főtér Kolozsváron felháborodott emberekkel, akik az ellen tiltakoznak, hogy a kormány úgy akart belenyúlni a büntető törvénykönyvbe, hogy a kormánypártok (és nem csak) egyes politikusai megússzák a büntetést, amelyet egyes korrupciós ügyekben szabtak ki rájuk, vagy épp ezután készülnek a bíróságok kiszabni.
 
A kedélyeket nem nyugtatta meg, hogy a kormány visszavonta az egyik ilyen rendeletet, a másik pedig törvénytervezetként került a parlament asztalára, sőt. Mivel az alkotmánybíróság szerint nem sérti az alkotmányt a visszavont, 13-as sürgősségi kormányrendelet, most mindenki az utcán attól tart, hogy mégis életbe léphet, ha az alkotmánybíróság egyszercsak alkotmányellenesnek nyilvánítja a 13-ast visszavonó, 14-es számú sürgősségi rendeletet.
 
Ez így tételesen el is hangzott a ma esti kolozsvári tüntetésen, ahol Bob Rădulescu színész, humorista, ellenálló és hangulatfelelős ismertette a nap politikai történéseit: az alkotmánybíróság döntését és a bizalmatlansági indítvány elbukását a parlamentben. Mivel tegnappal ellentétben ma már csak hideg volt, eső nem, ezért legalább kétszer akkora tömeg hallgatta. 
 
 
Az talán túlzás volt tőle, hogy Bukarestben szándékosan oltották rá a tüntetőkre a villanyt – az áramszünet több százezer lakost érintett a főváros északi felén, és mindössze 20-30 percig tartott. Körülbelül ennyi ideig zajlottak a kolozsvári felszólalások is a téren, a nyitott mikrofonba bárki elmondhatta a meglátását, és jobban is hallatszott, mint máskor, mivel a hangszórókat ma egymástól valamivel távolabb helyezték el, mint tegnap, és jobban beszórták a teret.
 
Ma is „Lemondást! Lemondást!” skandálás volt a válasz a leggyakrabban elhangzó mondatokra, miszerint már senki sem hisz a kormánynak és a kormánypártok vezetőinek: Liviu Dragnea PSD-elnöknek és Călin Popescu-Tăriceanu ALDE-társelnöknek, a parlament két házelnökének. Csak tovább erősödött a kormány távozásának követelése azután, hogy a parlamentben ma nem a kormány, hanem a megbuktatását célzó bizalmatlansági indítvány bukott meg.
 
Mindenen átívelő tiltakozás
 
Testtartáson, generációkon és fajokon átívelő tiltakozás | Fotó: Szántai János
 
A kormánnyal és a közügyek átláthatatlan, korrupciót előnyben részesítő intézéseivel (9-es sürgősségi rendelet, illetve Sevil Shaideh fejlesztési miniszter kizárólagos fennhatósága alá rendelt 6,6 milliárd eurós büdzsé) szembeni bizalmatlanságnak és ellenállásnak már nem csak a fehér, #rezist feliratú karszalagokkal adjunk hangot, javasolták az emelvényről, hanem az országos sztrájkkal, illetve a formális, monetizált gazdaság olyan, törvényes megkerülési módozataival, mint a cseregazdaság, a helyi kertek terményeinek előnyben részesítése, stb., amelyekkel a felszólalók szerint az alapszükségleteket ki lehet elégíteni.
 
Javasolták a polgári engedetlenségnek azt a típusát is, hogy az ember ne fizessen adót (már ha nem alkalmazott), vagyis minél kevesebb közpénzt bocsásson a megtagadott vezetők rendelkezésére. Állítólag nem olyan nagy az ezért kiszabható büntetés, ha az adózó nem lépi át nagyon sokkal az adóbefizetések határidejét. Azt ígérték, ezt azért még szakértőkkel ellenőriztetik.
 
 
Karszalag a divat
 
Egyre több ember viseli Kolozsváron a  #rezist feliratú karszalagot. | Fotók: Szabó Tünde
 
Amikor fél kilenckor elindult szokásos, központ körüli, testet és lelket felmelegítő sétájára a menet, már legalább 3500-4000 fő csatlakozott hozzá. Bukarestben ebben az időpontban mintegy hét-nyolcezren tartózkodtak a kormány székhelye előtt, a Victoria téren a Digi 24 hírtelevízió becslése szerint – erős havazásban. Maguk a tüntetők lapátolták a havat halmokba, amelyekbe aztán beleszúrták a zászlók és táblák rúdjait, sőt hóból is kiírták az úttestre, hogy REZIST.
 
Bukarestben negyedik este folytatódott a Cotroceni palota előtti tüntetés is pár száz fővel, ahol főleg idős emberek követelik Klaus Iohannis államfő távozását. Két fő indokuk van erre: hogy Iohannis német származássú, azaz szerintük nem elég román, másrészt pedig megosztja a társadalmat azzal, hogy egyértelműen a kormányra dühös tiltakozók pártjára állt. A mai tüntetést az színesítette, hogy maga Klaus Iohannis is szembenézett az őt leghangosabban utálókkal.
 
Galacon nyolcvanan, Aradon mintegy negyvenen, Nagyváradon százan vonultak ki ma este a főtérre tiltakozni, Brassóban 350-en, Nagyszebenben most is a város nagyságához képest sokan, mintegy kétezren – összesítette az Agerpres hírügynökség. Aradon a déli órákban több tíz sofőr azzal is tiltakozott, hogy tíz km/órásra lassították a forgalmat a belvárosban.
 
 
Ha megharagusztok, akkor sem hagyjuk, hogy lopjatok!
 
Ha megharagusztok, akkor sem hagyjuk, hogy lopjatok!
 
 
Az ellenállás
 
Az ellenállás mértékegysége – és mértéktelensége
 
 
Anya vagyok, kitartok! A végsőkig!
 
Anya vagyok, úgyhogy kitartok! A végsőkig!
 
 
Idén a csíkos a divat
 
Idén a csíkos a divat
 
 
Elfáradtatok?
 
#elfáradtatok? – kérdezik ma a lézerrel vetítők. A létszámból ítélve egyáltalán nem, sőt ma este is nagy dudaszóval és tapssal fogadta a térre visszatérő pár száz ember, hogy
Taps fogadta a fiatalok lelkes és gerincességre felszólító beszédeit, ahogy azokat is, amelyek a generációk közötti szolidaritás fontosságát hangsúlyozták. Egy erős hangú férfi ma is arra kérte a tüntetőket, ne skandálják a fasiszta gyökerű és kirekesztő, A PSD a vörös pestis szlogent, mert a megoldásnak az ország legnagyobb pártja, a PSD is része kell, hogy legyen – de erre válaszként csak annyi harsant fel: PSD – ciuma roșie.
 
Lámpást adott az úr
 
Ma is körülbelül fél tízkor, a román himnusz eléneklésével zárult a megmozdulás. Itt Kolozsváron napok óta Alexandra, egy konzis lány énekli a himnuszt a mikrofonba. Egyrészt nem a fals hangok az erősek így, másrészt a tüntetők is egyre jobban tudják már saját himnuszuk szövegét és dallamát.

Hirdetés