Kelemen még kitartana a kormánypártok mellett

Még együttműködne velük egy kicsit, hátha kisül valami belőle.
Hirdetés

Nem tartja jó ötletnek Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke, hogy a szövetség most felbontsa a kormánypártokkal kötött, parlamenti támogatásról szóló megállapodást, de azt nem zárja ki, hogy ez a jövőben megtörténhet.

„Valójában még ki sem próbáltuk, hogyan működik ez a parlamenti együttműködés, mivel alig kezdődött el a parlamenti ülésszak. Én azt mondom, meg kell néznünk, működik-e vagy sem. Abban állapodtunk meg, hogy minden parlamenti ülésszak végén elemzést végzünk, és ha azt látjuk, hogy nem működnek a dolgok, fel lehet bontani. De anélkül felbontani egy ilyen együttműködést, hogy megpróbálnánk megtölteni tartalommal, hogy megnéznénk, működik-e, nem a legjobb ötlet. De lehet, hogy egy adott pillanatban oda jutunk” – mondta Kelemen hétfőn este.

A politikus szerint a megállapodás azon területekre terjed ki, amelyekben kikérik az RMDSZ véleményét, és amelyekben sikerül megállapodni. Emlékeztetett: a szövetség bírálta a módszert, amellyel a Btk.-t módosították, de ezzel kapcsolatosan nem konzultáltak vele, és hibának tartja.

„Jelenleg a mandátum elején tartunk, és meg kell vizsgálnunk, hogyan tudjuk megtervezni a következő három-négy évet, milyen feltételek lesznek. Ha felhagyunk az együttműködéssel, új megállapodást kell kötni valakivel, talán az ellenzékből, de nincs egységes ellenzék. Valamit nekik is ígérniük kellene, mert az nem működik, hogy az együttműködés próbája nélkül a mélybe vetjük magunkat” – mondta az RMDSZ elnöke azzal kapcsolatosan, hogy a magyar közösségen belül sokan követelik a megállapodás felmondását.

Kelemen azt is közölte, az RMDSZ várhatóan részt vesz a kormány ellen a PNL és az USR által benyújtott bizalmatlansági indítvány vitájában, de a szavazás során tartózkodni fog. Az RDMSZ honatyái keddi frakcióülésükön döntik el, hogyan járjanak el az indítványról szóló szavazáson. „Jelenleg nehéz az indítvány ellen szavazni, de mellette is. Én azt javaslom, hogy vegyünk részt a vitában, de ne szavazzunk. Jelenleg nem lehet megbuktatni a kormányt, mivel a koalíció 54 százalékos többséggel rendelkezik, másrészt pedig az indítvány benyújtóinak nem a hatalom átvétele a szándéka, hanem az, hogy vitát kezdeményezzenek” -mondta Kelemen.

Hirdetés