Tüntetés Kolozsváron a Btk. módosítása ellen | Fotók: Szabó Tünde
Nincs kegyelem
szabot
2017. február 4. szombat, 18:20
Egyre bizakodóbb arcok gyülekeznek a mai tüntetésre, mivel Liviu Dragnea belengette: esetleg visszavonják a masszív megmozdulásokat kiváltó kormányrendeletet. Lássuk a medvét!

Ötödik este gyülekezünk a kolozsvári Főtéren a kedd éjszakai, első felháborodásból ekövetett tüntetések után. Ma egy órával korábban, hatkor kezdődik Kolozsváron a tiltakozás az ellen, hogy a kormány részben kivette a hivatali visszaélést a Btk. hatálya alól oly módon, hogy azzal azoknak a (főként) PSD-s politikusoknak kedvezzen, akiknek korrupció miatt gyűlt meg a bajuk a törvénnyel. Arról, hogy emellett még milyen huncutságokat rejtett el a kormány a kedd este, előzetes bejelentés nélkül meghozott sürgősségi rendeletében, itt írtunk részletesebben. Itt pedig egy kolozsvári bíró fejti ki, miért káros az azóta törvényjavaslatként beterjesztett közkegyelmi tervezet, illetve a btk-t módosító sürgősségi rendelet, amely hat nap múlva lép életbe.

A mai tüntetést meghirdető Facebook-eseményen szavazást rendeztek az útvonalról. Ennek eredménye az, hogy nagyjából hétig leszünk a Főtéren, ahol megpróbáljuk eldönteni a következő napok útvonalait úgy, hogy minden lakónegyed sorra kerüljön. (Maga a megvitatás és döntés nehéz lesz, mivel az eddigi hangosbeszélők hangereje legfeljebb pár száz emberhez jutott el a több mint tízezer közül.)

Hétkor elindulunk a Deák Ferenc utcán, átvágunk a Bocskai téren, lemegyünk a Mărăști negyedbe, a Mărăști piaci körforgalomnál visszafordulunk a központ felé, vissza a Magyar utcán. A Főtér sarkán letérünk a Wesselényi utcán az állomás fele, hogy kikisérjük a bukaresti vonathoz azokat a diákokat, akik holnap a fővárosban szeretnének tüntetni az ellen a szociáldemokrata kormány ellen, amely február elsejétől megemelte az ösztöndíjukat, és ingyenessé tette számukra a vonatozást a CFR járatain.

A Facebook-esemény oldalán jelezték, így már nem akkora meglepetés, hogy néhány vendéglő az útvonal mentén forró teával és kávéval várja a tüntetőket. Tegnap is vártak, de nem arra mentünk, csak a belvárosban sétáltunk egy nagyot.

 

összesen: 32 db | 20 db/oldal

első vissza 1 2 következő utolsó
Jövünk holnap is!

Ezt hallani leggyakrabban most a Főtéren a távozóktól is, a még maradóktól is. Nem hatotta meg őket a kormányfő bejelentése, „nem vagyunk frájerek (balekok)” - mondják.

A Digi24 hírtelevízió 35 ezerre saccolta a Kolozsváron ma este tüntetők számát, most viszont már csak egy legény van a gáton, pontosabban a korcsolyapálya korlátján, és lengeti az utolsó zászlót.

A holnapi tüntetést már tegnap elkezdték szervezni a Facebookon. Az az esemény A korrupció temetése néven fut, és este hétre hirdeti a kezdést, egy másik, ma létrehozott Facebook-esemény hatra a lakónegyedekbeli találkozót, és hétre a főtérit. Ez utóbbira már többen jelentkeztek be.

Hogy legyen erőnk holnap is kijönni, most visszavonulunk, és nyugodalmas feltöltődést kívánunk mindenkinek.

Óriási a bulizhatnék a Főtéren

Szólnak a dudák, peregnek a dobok, konganak a kolompok, pár százan ünnepelnek még. A tér szélén, a járdákon állnak a csendőrök, beszélgetnek, heherésznek, szendvicseznek.

A forradalom gyermekei - csak meg ne egye őket

Kelemen Hunor: a kormánypártok belátták, hogy tévedtek

Az RMDSZ elnöke is reagált Sorin Grindeanu miniszterelnök bejelentésére, miszerint visszavonják a Btk.-módosítást – tudósít az MTI.

„Egy országot nem lehet sürgősségi kormányrendeletekkel vezetni. De a mai döntés csupán a kormány hibáját korrigálja, a probléma megmarad: a Btk. több mint 40 cikkelye továbbra is alkotmányba ütközik. Mi jogállamot akarunk és egyértelmű törvényeket. Ehhez pedig az szükséges, hogy – egy széles körű vita után – módosítsuk a Btk.-t a parlamentben” – fogalmazott Kelemen Hunor.

A kormányfő bejelentését a helyzet „normalizálása” felé tett fontos lépésként értékelte Mădălina Dobrovolschi, Klaus Iohannis államfő szóvivője.

„A kormány súlyos hibát követett el, és a kormány felelőssége, hogy megoldja az általa előidézett válságot. Az emberek tiltakozása legitim, demokratikus és korrekt” – jelentette ki az elnök szóvivője.

Nicușor Dan, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke „az utca hatalmas győzelmének” nevezte a rendelet hatálytalanításáról szóló kormányfői bejelentést.

A Btk.-módosító kormányrendelet hatályának felfüggesztését közigazgatási bíróságtól kérő Augustin Lazăr legfőbb ügyész úgy vélekedett: a „ráció a rendes kerékvágásba terelte a dolgokat”, amit ő is a civil társadalom sikereként értékelt.

Csepergő eső olvasztja a tömeget,

már csak félig van tele a tér, és gyorsan ürül. Azért még visszhangzik a vaskos PSD-szidás, majd a dobok átcsapnak latin-amerikai ritmusokba.

Dragnea master of the puppets

Már szinte mindenki értesült a kormány visszavonási bejelentéséről,

és az ünneplés mellett egyre többen kezdik követelni a visszavonás után a kormány lemondását mint következő lépést.

Az egész téren elénekelték a himnuszt, kivéve a harangláb felőli részen, ott a dobok peregnek folyamatosan. Közben százával indulnak haza az emberek minden irányba.

Visszatértünk a Főtérre ünnepelni

Az Unió utca sarkától áramlik vissza a tüntető tömeg a térre, jelentősen megfogyatkozva, de még így is több ezren. Tapsviharral és ugrálással jutalmazza magát, hiszen ma győzött a nép hangja, Grindeanu is megmondta.

Ugrálósat, majd guggolósat

játszott a Széchenyi tér előtt az a pár ezer tiltakozó, aki már kiért a Dacia utcából.

Guggolj le, ugorje fel

A tömeg a saját hangjától megittasultan skandálta a Főtér felé haladva, hogy „Együtt megmentjük Romániát!”

Az USR kolozsvári szervezetének elnöke, Elek Levente, akivel a hét órai induláskor futottunk össze, az óriási tömegre mutatva mondta: „ők négy év múlva mind ránk szavaznak majd!”

Ha egyben marad az USR - biztattuk az alig fél éve pártpolitizáló, fiatal vállalkozót.

A lustábbak a Horeán jöttek fel,

ők a Szamos-hídon csatlakoztak a menetnek az Uránia palota mellett kibukkanó elejéhez.

A Dacia utca kissé beszűkíti a történelmet

Sebaj, a Horea majd felszabadítja. Itt a Dacián éri a tíz óra a menetet, de csak az eleje tudja, hogy ilyenkor minden tüntető városban eléneklik a himnuszt. A derékhad türelmetlenül tülköl száz méterrel hátrébb.

A himnusz végét kitörő taps és ütemes romániázás fogadja.

Szó szerint dübörög a tüntetés a Kincses Városban

Így kell ezt felpörgetni:

 

Az állomás előtt jobbra kanyarodunk,

a Decebal utcát keresztezve a Traian utcán kígyózik vissza a menet a városközpontba. Egy része üdvrivalgással válaszol az állomás előtt a pár méterrel arrébb, a síneken dudáló masinisztának. Thomas is velünk van :)

Sokan visszafordulnak már itt, de ez elenyésző a menet méretéhez képest. 

Páran valószínűleg bosszankodnak, az elmúlt egy órában csak gyalog lehetett eljutni az állomásra, reméljük, senki se késte le emiatt a vonatját.

Az állomás környékén

járhat már a menet eleje. Mivel csak az odafele sávokon vonulunk, mégjobban elnyúlt az egész, a vége még nem ért ki a Horea útra. 

Leállt villamosok vezetői csengetnek, a buszokéi ütemesen tülkölnek,a tüntetők lelkesen ordibálnak, visszadudálnak. Horea úti erkélyeken állóknak skandálnak, hogy csatlakozzanak.

Állomás előtt

Mutattuk a hírt a tüntetőknek,

hogy Grindeanuék holnap rendkívüli kormányülésen visszavonják a Btk.-t módosító sürgősségi rendeletet. Többtucatnyi résztvevő spontán reakciója az, hogy résen kell lenni, nehog ez is csak valamilyen "smekkerkedésnek" bizonyuljon. Egyöntetű a bizalmatlanság a PSD-kormánnyal szemben, többen is jelezték, azért még holnap is kijönnek. Mert ki tudja, mit lép a kormány hétfőn.

Többen tankolnak a Mekinél

 De ehhez a mennyiségű kereslethez valószínűleg ez sem eléggé gyors étterem.

A teológia és a prefektúraközött

fordulnak rá a kolozsvári tiltakozók az állomáshoz vezető útra, miközben a csendőrséget éltetik, együttés röviden megmentik Romániát. Éneklés és skandálás csak sporadikusan alakul ki a folyamatos dudálás és fütyölés miatt.

Ti mit csináltok itt??

ÉS TÉNYLEG VISSZAVONJÁK

Sorin Grindeanu miniszterelnök is bejelentette. Részletek ITT!

BRÉKING: Tăriceanu szerint eltörlik a Btk.-módosítást

A szenátus elnöke bejelentette, hogy kormánykoalíció úgy döntött: visszavonják a Btk.-módosításról szóló sürgősségi kormányrendeletet. „Nem arról van szó, hogy meghátrálunk egy ellenfél elől, hanem hogy van bennünk annyi bölcsesség, hogy az egész ország érdekét nézzük". És mivel nincs semmi rejtegetnivalójuk, a rendelet semmiféle egyéni érdeket nem szolgál, miért ne vonják vissza. Ennyike.

A húszezer alulbecslés lehet,

ami a kolozsvári tiltakozók mai számát illeti. A Kétágú templomtól a Mărăşti téri körforgalmig húzódhat, de még egy ilyen széles és egyenes úton se lehet belátni, mint a Magyar utca. Nehéz lesz így lejutni az állomáshoz és ott megfordulni.

Legalább fél óra, ha nem több,

amíg ez a tömeg átkígyózik a Mărăști téri körforgalmon. Az eleje már a Szentpéteri templomnál, a vége még javában belelóg a Dorobanților /  Budai Nagy Antal útba. (A Google Maps a barátod, ha nehéz utcanevek alapján követni az útvonalat.)

A menet eleje

Most jött szembe Ion Iliescu nyilatkozata,

amely szerint a tüntetésekért természetesen Klaus Iohannis államelnök a felelős. Ő az, aki - áthágva az alkotmányban rögzített közvetítő szerepkörét - felbujtotta a tömeget, és ezáltal „kiprovokálta ezt az anarchiát”. Ez az egész cirkusz Iohannis felelőssége, akinek számot kell adnia tetteiért - olvastuk a Mediafaxon a PSD nagy öregének nyilatkozatában. 

összesen: 32 db | 20 db/oldal

első vissza 1 2 következő utolsó
comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/19476
Amikor az volt a tét, hogyan tanítsanak meg mindenkit olvasni és írni, nem volt magától értetődő, hogy ezt Magyarországon és részben Erdélyben magyarul kell tenni.
Közös elnökségi ülést tartott Kolozsváron az Erdélyi Magyar Néppárt és a Magyar Polgári Párt.
Amiben az a zavaró, hogy nem hódítók győzik le az embert, hanem a nemzeti középszerűség maroknyi serege. Andrei Pleșu írása.
Nem csak Bályokon lesz vadászat a hétvégén: a Cibles-völgyben nem szórakozásból, hanem a sertéspestis miatt ölik le az összes vaddisznót.
Leonard Azamfirei szerint erőltetett volt összemosni az új angol kar és az évek óta követelt magyar kar ügyét.
A közelgő pápalátogatás fokozatosan beizzítja az ortodox nackóhadsereget. Hasítanak rendesen.
Magánlakásokat is kínálnak a zarándokoknak Jászvásáron.
Ha még sokat húzzák-nyúzzák, nem lesz, akit felelősségre vonni. Iliescu az ügy sztárvádlottja.
A legtöbben helyeslik. És persze Bukarestről is megvan a véleményük.
A SRI szerepe eddig sem volt tisztázott az ügyben, az alkotmánybíróság erre rátett még egy lapáttal.
Erdélyi statisztikai szolgálat indult, mely nemcsak a bennünket érintő adatokat, hanem az erdélyi magyar intézményeket is felsorakoztatja.
És ezúttal nem mi, magyarok fenyegetjük a hazát. Sőt, dicséretet is kapunk.
Beindult a nemzeti médiagépezet a közelgő pápalátogatással kapcsolatban. Méghozzá furmányos összeesküvés-elméletekkel.
Ráadásul az intézmény nevét is megváltoztatják a magyar oktatók konzultálása nélkül.