Kezdődik: megjelentek a PSD-megállapodást ellenző hangok az RMDSZ-ben

A Szabadelvű Kör szerint fel kell mondani az egyezséget.
Hirdetés

A parlamenti együttműködésről a PSD-ALDE kormánykoalícióval kötött megállapodás felmondására és újragondolására szólítja fel az RMDSZ vezetését a Szabadelvű Kör pénteki közleményében.

Az RMDSZ liberális platformja egyben szolidaritását fejezi ki a kormányrendelet visszavonását követelő tiltakozókkal.

„Aggodalommal tekintettünk a sürgősségi kormányrendelettel elfogadott büntető törvénykönyv-módosításokra. Tanúi lehetünk, hogy a hivatallal való visszaélés büntetését enyhítik vagy eltörlik, amely a kizárólag közhivatalt betöltő személyek védelmét szolgálja, másrészt azt is látnunk kell, hogy a rendelet az esélyegyenlőség és diszkrimináció büntetését radikálisan csökkenti. Ezáltal széles társadalmi csoportokat tesz védtelenné, illetve a kisebbségekhez tartozó személyek ellen elkövetett visszaéléseket jelentékteleníti el. Ez ellen fel kell emelnünk szavunkat” – írják közleményükben.

Noha az RMDSZ eddigi törekvése az volt, hogy politikai eszközökkel biztosítsa olyan kisebbségi érdekek érvényesülését, amelyek a esetenként túlmutatnak az érvényben levő jogi szabályozásokon ezúttal az ellenkező folyamatnak vagyunk tanúi.

A Szabadelvű Kör arra mutat rá, hogy a kormányrendelet az érvényben levő kisebbségvédelmi eszközökből is próbál visszavenni.

Hirdetés

„A faji, etnikai, nemzeti, nyelv, vallási, nemi stb. kisebbségek hátrányos megkülönböztetését, a Btk. (286/2009 számú törvény, 297-es cikkelye, 1. és 2. bekezdése) hivatali visszaélésként, két évtől hét évig terjedő börtönbüntetéssel sújtotta eddig. A sürgősségi kormányrendelet ezt a büntetést egy hónaptól egy évig terjedő börtönbüntetésre, vagy pénzbírságra csökkenti (vö. itt). Ez az enyhítés olyan üzenet a tisztségviselők fele, hogy a hátrányos megkülönböztetés elnézhető, és a nőket, a nemzeti, nyelvi, etnikai csoportok tagjait, a krónikus betegséggel vagy fogyatékkal élőket, vagy más kisebbségieket érő diszkrimináció megbocsátható. Ez radikálisan szemben áll a szabadelvűek esélyegyenlőségről, a diszkrimináció minden formájának szigorú tiltásáról vallott nézeteivel”

– olvasható a közleményben, amelyet a Szabadelvű Kör elnöksége: Fosztó László elnök, Bognár Zoltán és Eckstein-Kovács Péter alelnökök írnak alá.

Hirdetés