A PSD-ALDE-RMDSZ paktumot fel kell bontani

Mert bemocskolódott és erkölcstelenné vált.
Hirdetés

Tudjuk, mit tett a PSD-ALDE kormány 2017. január utolsó estéjén. Az RMDSZ ezzel kapcsolatos legfrissebb álláspontja múlt heti.

FRISSÍTÉS

Az írás megjelenése után az RMDSZ kiadott egy állásfoglalást, amely gyakorlatilag semmi újat nem mond a Kelemen Hunor által egy héttel ezelőtt megfogalmazottakhoz képest.

„Azt tartanám a helyes megoldásnak, hogy a büntetőjog módosítása ne sürgősségi rendelet formájában, hanem parlamenti úton történjék. Az a legegyszerűbb megoldás, hogy a képviselőházban februárban sürgősségi eljárással megvitatjuk, az alkotmánybíróság döntéseivel összhangba hozzuk a két törvénykönyvet.” – nyilatkozta akkor Kelemen Hunor.

Csakhogy kedd estétől új helyzet van, a kormány elfogadta a Btk-t és a perrendtartást módosító sürgősségi rendeletet.

December 21-én az RMDSZ megállapodást kötött a parlamenti együttműködésről a PSD-ALDE-val. A dokumentum első pontja így hangzik:

„UDMR va sprijini proiectele legislative propuse de Guvernul României. Ministerele iniţiatoare de acte normative vor consulta grupurile parlamentare ale părţilor semnatare pentru a obţine sprijinul parlamentar necesar pentru proiectele legislative, inclusiv cel referitor la bugetul de stat.”

Hirdetés

Vagyis az RMDSZ támogatni fogja a kormány által javasolt törvényhozási tervezeteket. Teljesen mindegy, hogy a szöveg azzal folytatódik: a jogszabályokat kezdeményező minisztériumok konzultálni fognak a megállapodást aláíró felek frakcióival, hogy parlamenti támogatást szerezzenek.

Teljesen mindegy, mivel a megállapodó felek egyike és ezzel együtt az egész megállapodás kedd este vállalhatatlanul és véglegesen bemocskolódott és erkölcstelenné vált.

Ezért mocskos és erkölcstelen bármi, amit az RMDSZ ezen a megállapodáson keresztül a jövőben esetleg elér, ha az az ára, hogy támogatni kell ennek a kormánynak bármilyen további kezdeményezését.

Ezt a megállapodást fel kell mondani, mégpedig a lehető leggyorsabban.

Hirdetés