Ghiţă sorosozása miatt bírságolt a CNA

De nem a körözött Ghiţă saját tévéjét, hanem a B1 TV-t és a Realitatea TV-t.
Hirdetés
FRISSÍTÉS 
A többi adónál nagyságrendekkel nagyobb, 100 000 lejes bírsággal sújtotta a CNA Sebastian Ghiţă saját tulajdonú tévéadóját, a România tévét a tárgyilagos tájékoztatás elvének megszegése miatt. A CNA szerint a România tévé nem tartotta be azt az alapvető szabályt sem, amelynek értelmében a tartalomgyártóknak világosan el kell választaniuk a tényeket a véleményektől, a tényekről adott információknak tárgyilagosaknak, leellenőrzötteknek kell lenniük, és ezeket részrehajlás nélkül, jóhiszeműen kell bemutatni.
 
Ötezer lejes bírságot szabott ki az Országos Audiovizuális Tanács (CNA) mai ülésén a Realitatea TV hírtelevízióra, mert az egyik műsorában bő teret engedett Sebastian Ghiţă körözött üzletember, volt politikus abbeli nézetének, miszerint Soros György egész országokat irányít, többek között Romániát általa támogatott civil szervezeteken keresztül.
 
Az illető, Hatalmi játszmák című műsort még a tavalyi választási kampányban, november 17-én sugározta a hírtévé. A műsor alatt olyan képernyőfeliratok futottak, mint: Ghiţă: Soros mágnás veszélyt jelent Romániára, Ghiţă: Sorosnak a román sajtót befolyásoló ügynökei vannak, Ghiţă: a Soros-hálózat egyes román ügyészeket is irányít.
 
A CNA ennek a duplájára, tízezer lejre bírságolta ma a B1 tévét szintén novemberben sugárzott műsorai miatt. A Politikusi dosszié adásaiban szintén szerepelt Sebastian Ghiţă, és ott is úgy állították, hogy Soros György beavatkozott a romániai választási kampányba, hogy állításaikat semmivel sem támasztották alá.
 
A CNA büntetését a 11 tagból hat, illetve a B1 tévé esetében hét szavazta meg, öten, illetve négyen ellenezték. A büntetést az audiovizuális kódex 40. cikkelyével indokolta a testület, miszerint a műsorvezetők kötelesek határozottan bizonyítékokat követelni meghívottaiktól, ha azok vádakat fogalmaznak meg, vagy ők maguk mutassanak rá a véleményt alátámasztó bizonyítékokra, hogy hallgatóik eldönthessék, mennyire megalapozottak a vádaskodások.
 
Az elmúlt vasárnapi tüntetéseken egyébként rendre számonkérték a CNA-t, amiért nem szankcionálja az Antena 3 TV-t és Sebastian Ghiţă saját adóját, a Romania TV-t. Ezeken olyan hazugságokat mondtak be a több tízezer tüntetőről, miszerint fizetség ellenében vonultak utcára.

Hirdetés