A Kovászna megyei prefektus cáfolja Tamás Sándort

Nem igaz, hogy több mint száz pert indítottak a magyar feliratok és a székely zászlók miatt. Mindössze 38-at.
Hirdetés

Sebastian Cucu, Kovászna megye prefektusa keddi sepsiszentgyörgyi sajtótájékoztatóján reagált Tamás Sándor megyei tanácselnök múlt heti kijelentéseire. Elmondta: az általa vezetett hivatal 2012 óta 38 pert indított egyes települési önkormányzatok és a megyei önkormányzat ellen a jogtalannak vélt magyar feliratozás és a székely zászló jogtalannak tartott kitűzése ellen, és valamennyit megnyerte.

„Szeretnék tisztázni néhány dolgot a múlt heti megyei tanácsülést követően, mert számomra nem volt világos, hogy milyen száz peres ügyet említettek és készítettem egy leltárt. (…) Ami a megyei tanácsot illeti, 2012 óta öt perünk van a zászlókra és feliratokra vonatkozóan, a helyi önkormányzatok ellen indított eljárásokkal is 38 per van összesen, amelyeket mi indítottunk, következésképpen nem tudom, honnan vették ezt a számot (…) Tehát ez a kétnyelvűséggel és a zászlók illegális kitűzésével kapcsolatos perek helyzete 2012-től mostanig, csak hogy tisztázzuk a számokat. Tehát a perek valós száma 38 és mindegyiket megnyerte a prefektúra”

– nyilatkozta Sebastian Cucu. 

Sebastian Cucu kijelentette, hogy nem kellett volna pereskedniük, ha a helyi önkormányzatok betartották volna a törvényt. Szerinte a pereskedések csupán a következményei voltak a törvényszegéseknek. „Minket csak a törvényesség érdekel. Ha a zászlókat nem törvényellenesen tűzik ki, és ha a feliratozás korrekt módon történik, nekünk sem lett volna dolgunk” – tette hozzá a prefektus.

Megemlítette, hogy nem a kétnyelvű feliratok ellen léptek fel, hanem csak azt kérték, hogy tartsák tiszteletben a feliratozásra vonatkozó szabályokat:

először az állam hivatalos nyelvén szerepeljenek a feliratok.

A prefektus értetlenségét fejezte ki Tamás Sándor, Kovászna megyei önkormányzati elnök múlt heti kijelentésével kapcsolatban, aki szerint a megyében több mint száz pert indítottak a magyar feliratok és a székely szimbólumok használata ellen.

Hirdetés

Tamás Sándor múlt csütörtökön nyilatkozott a hírügynökségnek arról, hogy a hatóságok kettős mércét használnak a helyi szimbólumok ügyében. Szerinte Moldva és Bukovina zászlajának a használata nem zavarja a kormány képviselőit, a székely zászló ellen viszont perek sokaságát indították.

Tamás Sándor nevetséges példaként hozta fel, hogy a 95 százalékban magyarok által lakott Bodok községnek azért kellett pereskednie, mert egy – a község külterületén levő – erdei út neve először magyarul szerepelt, és csak azután románul a névtáblán. Azt a pert is példaként említette, amelyet a prefektus a megyei önkormányzat ellen indított az intézmény háromnyelvű (román-magyar-angol) fejléces levélpapír-használata miatt.

 

Hirdetés