Iordache ismét megvédte a részleges közkegyelmet

Az nem a korruptak érdekeit szolgálja – állította a miniszter a hétfői közmeghallgatáson.
Hirdetés

Védelmébe vette Florin Iordache igazságügy-miniszter a részleges közkegyelemről szóló tervezetet, illetve a Büntető Törvénykönyv módosításait hétfőn, a témában az igazságügy-minisztériumban megtartott közmeghallgatáson. „A tervezet nem vonatkozik sem az erőszaktevőkre, sem a gyilkosokra, sem azokra, akiket korrupcióval vádolnak, sem a visszaesőkre, a fő feltétel pedig, amelyet kikötöttünk, az, hogy az érintettek megtérítsék az okozott kárt. A második tervezet célja pedig az, hogy összhangba hozza a Büntető Törvénykönyvet az alkotmánybíróság ítéleteivel” – állította a miniszter.

Iordache azt is hozzátette, hogy múlt héten az alkotmánybíróság a Btk. és a büntetőjogi perrendtartás újabb hat cikkelyét nyilvánította alkotmányellenesnek. „Ezért szükséges, hogy az indoklás közzétételét követően újabb módosító javaslatokkal álljunk elő” – tette hozzá.

Ahhoz képest, hogy vasárnap este ismét tízezrek vonultak utcára a tervezetek ellen tiltakozva az ország nagyvárosaiban, a minisztérium csupán két órát szánt a meghallgatásra. Pedig a tiltakozók szerint a tervezetek elsődleges célja a korrupció miatt elítélt kormányközeli politikusok és üzletemberek kiszabadítása, illetve büntetésük csökkentése, valamint a hivatali visszaélést és az összeférhetetlenséget szabályozó törvények fellazítása, illetve a feljelentés hatályát a bűncselekmény elkövetése után hat hónapban rögzítő módosítással a felelősségre vonás megnehezítése.

Florin Iordache mindemellett megígérte, hogy az általa vezetett minisztérium által kidolgozott végső változat figyelembe veszi az elhangzott észrevételeket.

Hirdetés