Harminc városban vonultak utcára a közkegyelem miatt

Bukarestben több mint 40 ezren, Kolozsváron legalább 10 ezren demonstráltak.
Hirdetés

Egy nappal az igazságügyi minisztérium témába vágó közvitája előtt, tüntetők százai, ezrei, tízezrei tiltakoztak országszerte – sőt, külföldi nagyvárosokban is – a  közkegyelmi, valamint a büntető törvénykönyv módosítását célzó rendelettervezetek ellen. Hogy miért okoznak ekkora felháborodást, arról itt lehet bővebben olvasni.

Az országban 22 városban (Bukarest, Arad, Bákó, Nagybánya, Gyulafehérvár, Brassó, Buzău, Kolozsvár, Temesvár, Konstanca, Craiova, Galac, Jászvásár, Déva, Focșani, Pitești, Ploiești, Szatmárnémeti, Alexandria, Torda, Târgu Jiu, Râmnicu Vălcea) hirdettek demonstrációt, melyekhez a külföldön élő román állampolgárok is csatlakoztak Brüsszelben, Koppenhágában, Párizsban, Bordeauxban, Hamburgban,Chișinăuban, Londonban és Zürichben.

 

ora 18:05 numarul protestatantilor a crecut in cateva minute

Posted by Dan Mihai Balanescu on Sunday, January 29, 2017

 

A múlt hetinél is többen – a Hotnews és az Adevărul szerint – mintegy 15 ezren gyűltek össze Bukarestben az Egyetem téren (Piața Universității), leállítva a teljes gépjárműforgalmat a környéken. Innen az audiovizuális tanács, az igazságügyi minisztérium, és az ombudsman székhelye felé vették az irányt. 20 óra körül az ügynökségek 40 ezer résztvevőről írtak, a csendőrség becslése szerint 20 ezren lehettek csak Bukarestben.

A fővárosi tüntetők elfoglalták a Nicolae Bălcescu sétányt is. A tiltakozók többek között azt kiabálták, hogy „Le a bűnözőkkel”, „A PSD a vörös pestis”. Emellett táblákat emeltek a magasba, amelyeken többek között az állt, hogy „Bűnbanda, bíróságra veletek”, „Nemet a közkegyelemre, Igent az iskolákra és kórházakra”, „Népszavazás”, „Megálljt a korrupciónak”, „Dragnea tönkreteszi Romániát”. A csendőrség hangosbemondón kérte a tömeget, hogy tartsák tiszteletben a közrendet, és vigyázzanak egymás testi épségére. 

 

Tüntetés Kolozsváron a kegyelmi rendeletek ellen

A nép ügyvédje és a két rendelettervezet ellen is tüntettek | Fotók: Szabó Tünde

 

Minerita

Látók és nem látók, sőt négy éves bányászkislányok is utcára vonultak – utalva arra, hogy a núlt vasárnapi tüntetéseket Dragnea a bányászjárásokhoz hasonlította | Fotók: Szabó Tünde

A kolozsvári megmozduláson részt vevő tudósítónk szerint mintegy tízezren gyűltek össze a Főtéren, majd vonultak rendőri és csendőri felvezetéssel a Mărăşti lakótelep felé, a Budai Nagy Antal (Dorobanţilor) úton. A tüntetők legalább két hangosbemondót hoztak magukkal, hogy sorra mindenki elmondhassa véleményét a kormány tervezett rendeleteiről és Románia helyzetéről.

A tiltakozók táblákat emeltek a magasba olyan feliratokkal, mint „A következő életben kaptok amnesztiát”, „A demokráciában a tolvajok a börtönben ülnek”, „Tiszteljétek a jogállamot”, „Nem kell amnesztia, Kolozsvár nem amnéziás”, és azt skandálták: „Mondjatok le”, „Vigyen el a DNA”, „Dragnea, ne feledd, az ország nem a tied”, „Dragnea, ne feledd, várjuk a könyvedet” – arra utalva, hogy egyes, korrupció miatt bebörtönzött politikusok úgy rövidítik le büntetésük hosszát, hogy kétes szerzőségű és nulla tudományos értékű könyveket írnak sorozatban. 

Legalább tíz percig állt a forgalom a Bocskai téren, míg a tömeg átvonult a Deák Ferenc utcáról a Budai Nagy Antal utára. A menet a Mărăști téri körforgalomnál fordult vissza a központ felé, eközben szintén állt a forgalom a város kelet-nyugati tengelyén.

 

 

 

Hirdetés

Inkább tüntet, mint vizsgázik

Ma több egyetemista jött el, mint korábban, ő például inkább tüntet, minthogy mintadiákként letegyen minden vizsgát – utal a táblája arra, hogy most nemcsak a tüntetések szezonja, hanem a vizsgaidőszak is javában zajlik.

 

Amerika kapitány

Amerika kapitány is megjelent, hogy Dragneát a Fehér Házból a Fehér Kapuba rendelje (Poarta Alba kis, Konstanca megyei település, amely a börtönéről híres).

 

Le az összes ilyen dologgal

Az egyik kedvenc idei feliratunk: „Le az összes ilyen izével!”. 

 

Dragnea bilincsben

Dragneát már többen szeretnék bilincsben látni, mint összesen ahány elítélt ül jelenleg Románia börtöneiben (mintegy 27 ezer személy). Jogállam mellett kórházakat, iskolákat és autópályákat is szeretnének, reméljük, nem kell mindegyikért külön utcára vonulni.

 

A helyszínre egyébként sokan érkeztek kutyával, illetve kisgyerekkel, a -3 fokos hideget pedig az otthonról hozott vagy az útmenti üzletekben vásárolt forró italokkal ellensúlyozták. A Magyar utcán hosszan kigyózó tömeget a rendőrök nem engedték, hogy elfoglalja a sugárút teljes szélességét, legalább egy sávot szabadon tartottak a központ felé tartó autóknak.

Később a tömeg megpihent a polgármesteri hivatal előtt, és a Béke téren is ugrált egyet. A több mint háromórás, kimerítő korzózás a Főtéren ért véget feleannyi résztvevővel, mint ahánnyal indult, és ők is gyorsan hazamentek. 

Bukarest és Kolozsvár után Nagyszebenben vettek részt a legtöbben a demonstráción, közel ugyanannyian, mint a kincses városban. Temesváron és Jászvásáron a helyi portálok tudósítása szerint legalább öt-ötezren voltak, Brassóban kétezren. 

Marosvásárhelyen, Nagyváradon, Déván, Gyulafehérváron, Nagybányán, Konstancán, Szatmárnémetiben is több százan tüntettek.

 

 

Hirdetés