Washington továbbra is figyeli a romániai korrupcióellenes harcot

A külügyi és védelmi tárca vezetői egyértelműen üzentek.
Hirdetés

Úgy tűnik, a Trump-adminisztráció sem változtat azon az irányon, amely szerint az amerikai–román kapcsolatok, ezen keresztül pedig a térség biztonságának egyik alappillére a korrupcióellenes harc.

A külügyminiszternek jelölt Rex Tillerson és James Mattis védelmi miniszter a január 12-i kongresszusi meghallgatáson mindketten kaptak egy-egy írásbeli kérdést Romániával kapcsolatban.

A Hotnews által megszerzett és pénteken ismertetett válaszok arra a kérdésre születtek, hogy a miniszterjelöltek elfogadják-e, hogy a kétoldalú kapcsolatok egyik pillére és a román kormány egyik kiemelt célkitűzése a korrupcióellenes harc és a jogállamiság legyen?

Rex Tillerson válasza: „Románia fontos szövetséges és teljes mértékben egyetértek, hogy a korrupcióellenes harc és a jogállamiság az alapja a kapcsolatunknak. Várom, hogy a román kormánnyal együtt dolgozhassak ezeken a területeken, ha támogatják a kinevezésem.

Arra a kérdésre, hogy a Mihail Kogălniceanu-i amerikai katonai támaszpont továbbra is működni fog, tekintette Románia iraki és afganisztáni szerepére, Tillerson leszögezte: elismeri „Románia értékes” hozzájárulását a közös biztonsághoz és „a Mihail Kogălniceanu-i légitámaszpont fontos szerepét” is.

Hirdetés

A deveselu-i amerikai rakétabázissal kapcsolatos kérdésre Rex Tillerson azt válaszolta, hogy Irán továbbra is komoly vezélyt jelent az Egyesült Államok és európai szövetségesei biztonságára és létfontosságú a megfelelő védelmi kapacitás megléte, ezért nagyra értékeli, hogy Románia befogadja az Aegis Ashore rakétarendszert. Tillerson továbbra is megtartaná a „Romániát és a többi NATO-szövetségest védő” rendszert.

James Mattis válasza: „Románia keményen harcol a korrupció ellen és a jogállamiságért, olyannyira, hogy e tekintetben a térség vezető országa. Ugyanakkor ezt a folyamatot továbbra is fenyegetések érik és a reformok kiemelt fontosságúak”.

Hirdetés