Elfogadta a Kovászna megyei önkormányzat az ajándékba kapott székely zászlót

Meg még három más, nemzeti zászlót is.
Hirdetés

A Kovászna megyei önkormányzat csütörtöki ülésén heves vita után elfogadta Kulcsár Terza Józsefnek, a Magyar Polgári Párt (MPP) megyei elnökének a zászlóadományát – írta pénteken a Háromszék.

A decemberben parlamenti képviselővé választott Kulcsár Terza József novemberben még megyei önkormányzati képviselőként amerikai, német, izraeli, magyar és székely zászlót adományozott az önkormányzatnak, hogy ezáltal tiltakozzék a jelképhasználat korlátozása ellen.

Kulcsár Terza József akkor elmondta, a zászlókkal arra kívánja felhívni a figyelmet, hogy Románia etnikai sokszínűségét korábban a németek és a zsidók is erősítették. A németek 1918-ban mintegy 800 ezer fős közösséget alkottak, amely mára 30 ezer fősre apadt. A romániai zsidó közösség tagjait – közel 150 ezer személyt – a kommunizmus éveiben „egyfajta újkori emberkereskedelem keretében eladta és eltávolította” a román állam. Hozzátette: a németek és zsidók romániai sorsának alakulása felbecsülhetetlen veszteség Románia számára, és erkölcsi kötelesség tisztelettel emlékezni az egykori kisebbségi társakra. Az Egyesült Államok zászlaját a Románia legfontosabb stratégiai partnere iránti elismerés és bizalom jeleként adományozta.

A Háromszék beszámolója szerint a megyei önkormányzat román nemzetiségű képviselői hevesen ellenezték az adomány elfogadását és a zászlók kitűzését. Volt, aki úgy vélte, törvénytelen az akció, mások azt kifogásolták, hogy miért az MPP dönti el, hogy milyen zászlók kerüljenek az ülésterembe.

Tamás Sándor, a megyei önkormányzat elnöke felelevenítette, hogy 2012 óta a prefektusok több mint száz pert indítottak a megyében anyanyelv- és jelképhasználat okán. Az elnök kifejtette, az a kettős mérce zavarja, amely szerint a kormány képviselői Székelyföldön tiltják a helyi jelképek használatát, Gura Humorului moldvai településen viszont ünnepélyes keretek között, katonai tiszteletadással, miniszterek jelenlétében vonhatják fel Bukovina lobogóját.

Hirdetés

A testület végül a román képviselők ellenszavazatával, illetve egyikük tartózkodásával elfogadta a zászlóadományt.

Kulcsár Terza József tavaly februárban még csak székely zászlót adományozott a megyei önkormányzatnak, amelyet az adománylevélnek megfelelően ki is tűztek az önkormányzat tanácstermében. Az adomány elfogadásáról hozott határozatot azonban Sebastian Cucu, Kovászna megye prefektusa megtámadta a közigazgatási bíróságon, és a bíróság a zászló eltávolítására kötelezte az önkormányzatot.
 

Hirdetés