Beköszönt a Jégkorszak Csíkban

Kardfogú tigris, mamutkoponya, óriáshiéna – újabb izgi kiállítás nyílt ma a Csíki Székely Múzeumban.
Hirdetés
A jégkorszaki élet részleteit bemutató időszakos kiállítás nyílt szerdán a Csíki Székely Múzeumban. A kiállítás anyagát a Magyar Természettudományi Múzeumból hozták Csíkszeredába. 
 
A főként gyerekeknek és családoknak szóló kiállítás többszintű, interaktív bemutató, egyfajta felfedezőút. A tárlat eljut majd Székelyudvarhelyre, Sepsiszentgyörgyre és Marosvásárhelyre is – nyilatkozta az Agerpres hírügynökségnek Gyarmati Zsolt igazgató. 
 
A kiállítást három teremben rendezték be, az első terem magát a jégkorszakot tárgyalja: mi ez a kor, mit jelent a Föld történetében, miért alakult ki, és mik a jelei. A második teremben egyaránt láthatók lesznek kihalt és „túlélő” állatok csontvázai, rekonstrukciói, míg a harmadik teremben a leglátványosabb tárgyak kaptak helyet, a késő jégkorszak megafaunája. Itt életnagyságú kardfogú tigris, óriáshiéna rekonstrukciója, a Tisza-medencében felfedezett mamutkoponya látható. 
 
A látogatók multimédiás, interaktív eszközök segítségével fedezhetik fel, hogy miként alakult a jégkorszak idején a klíma, és hogyan éltek akkoriban az állatok.
 
Jégkorszak Csíkban
 
Gyarmati Zsolt hangsúlyozta, hogy a kiállítás anyagát a Magyar Természettudományi Múzeumból hozták, amely Európa tíz legjobb múzeuma között szerepel a maga 12 millió kiállított tárgyával. 
 
„Ez a negyedik kiállítás, ami a természettudományi múzeumból érkezik hozzánk. Úgy gondoltuk, hogy a képzőművészeti kiállítások mellett egy másféle kiállításra is szükség van. Főleg a fiatalabb korosztályt – tanulókat, gyerekeket – célozza meg, de egy nagyszülő vagy szülő számára is érdekes. Nagyon különleges anyag, főleg, hogy a közelben nincs hasonló tematikájú múzeum” – mondta Gyarmati Zsolt. 
 
Az időszakos kiállítás április 2-áig lesz nyitva. A múzeum vezetősége körülbelül nyolcezer látogatóra számít.

Hirdetés