Dan Tanasă vérnyomása ismét gyászlobogó miatt ugrott az égig

Pedig Szentgyörgyön nem a Kis egyesülést gyászolják.
Hirdetés

Van egy szokás a sepsiszentgyörgyi városházán: egy Pro Urbe-díjas helyi személyiség halála esetén fekete zászlót tűznek ki az önkormányzat épületére. A díjat 1997-ben hozta létre a szentgyörgyi városvezetés olyan személyek kitüntetésére, akik munkásságukkal a várost szolgálják vagy hírnevét öregbítik.

Moldva és Havasalföld 1859-es egyesülésének január 24-i évfordulója környékén tavaly és idén is gyászlobogót tűztek: 2016-ban ebben az időpontban a Pro Urbe-díjas Sinka Mózes halála adta a sajnálatos alkalmat, idén pedig két díjazott is – László Attila és Szőts Dániel – a napokban hunyt el, így a fekete zászló ott lobog a városháza bejáratánál, Románia és az EU zászlója mellett.

Természetesen Dan Tanasă, a székelyföldi önkormányzatok terminátora, a székelyföldi román hazafiság keresztes lovagja 2016-ban és most is lecsapott és bagoly mondja verébnek üzemmódban ultrasovinisztának és ultranacionalistának nevezi ősellenségét, Antal Árpád szentgyörgyi polgármestert, mivel „ismét gyászlobogót tűzött ki a román fejedelemségek egyesülése iránti „tiszteletből”.

Tanasă keddi Facebook-bejegyzését öt óra alatt több mint négyszázan osztották meg, így biztos, hogy nagyobb körben elterjed az üzenete, mint a sepsiszentgyörgyi városháza hivatalos magyarázata.

Sztakics Éva alpolgármester szerint ugyanis a most az épületen látható gyászlobogónak semmi köze nincs az egyesülés napjához.

Hirdetés

„A zászlót a múlt héten tűztük ki, amikor elhunyt a Pro Urbe-díjas László Attila, azt követően pedig a szintén Pro Urbe-díjas Szőts Dániel is meghalt. Hagyománya van annak, hogy ilyen esetekben a polgármesteri hivatalra is gyászlobogót tűzünk. Sajnálatos egybeesésről van szó, de a gyászlobogónak semmi köze nincs az egyesülés napjához”

– mondta Sztakics Éva az Agerpresnek.

Tanasă egyébként tavaly is blogbejegyzésben fejtegette, hogy szerinte az volt a gyászlobogó kitűzésének célja, hogy Antal Árpád megszentségtelenítse a Kis egyesülés napját.

Hirdetés