Emlékekkel kísérleteznek a kolozsvári színházban

A vietnami Saigon századeleji hangulata elevenedik fel A Kísérlet című egyszemélyes darab révén, mely a visszaemlékezés kérdéskörét boncolgatja.
Hirdetés

Marguerite Duras A szerető című regényének színpadi változatát mutatja be a Kolozsvári Állami Magyar Színház pénteken, január 20-án, este 8 órától. Az egyszemélyes előadás  A kísérlet címet kapta, „alanya” pedig Kicsid Gizella, aki a főhőst alakítja. A darab rendezője Viola Gábor, dramaturgja pedig Bodolai Balázs.

Az előadás az emlékek rendszerezésére, megértésére tett kísérlet. Az alapmű a fiatal Marguerite Duras és egy dúsgazdag kínai üzletember kapcsolatát eleveníti fel Saigon századeleji háttere előtt.

„Az emlékezés nem más, mint alkotás. Figyelmünket arra irányítjuk, ami nincs. Pontosabban van, csak éppen nem látható. És azáltal, hogy láthatóvá válik, újraköltjük. Hány verzióban? Amennyiben szükséges. A jelen, ami átírja a múltat, ami átírja a jelent.

Marguerite Duras A szerető című kisregényének főszereplője maga a szerző, akinek hol tizenöt és fél éves énjét látjuk a távoli, ázsiai, francia gyarmaton botrányos viszonyt folytatva egy nála tíz évvel idősebb kínai férfival, hol pedig a mostani, idősebb, visszaemlékezőt. Vajon egyik igazibb lenne, mint a másik? Duras könyveit, interjúit olvasva rádöbbenünk, hogy a történet konkrét, igaznak kikiáltott változata egyre homályosabb, elénk tárul viszont az író önmagához, az alkotáshoz, a jelenhez és a múlthoz való viszonya. És ebben talán magunkra ismerünk. Hiszen mi is alkotók vagyunk. Saját múltunk költői.”

Hirdetés

– vallják az előadás készítői a színház által küldött ajánlóban.

Akik szívesen részt vennének az emlékezeti kísérletben, jegyeket online a www.jegymester.ro weboldalon, valamint a színház jegypénztárában (hétköznapokon 10-14 óra között, és előadások előtt másfél órával, tel.: 0264-431986) válthatnak. A következő előadásra február 17-én, péntek este 8 órától kerül sor.

Hirdetés