Nincs több élő ember a Földön, aki járt a Holdon

Az utolsó ugyanis meghalt. Eugene Cernannak hívták, amerikai űrhajós volt.
Hirdetés

Elhunyt hétfőn az utolsó ember, aki járt a Holdon: Eugene Cernan amerikai űrhajós 82 éves volt. A szlovák származású Cernan 1934-ben született Chicagóban. Villamosmérnöki diplomát szerzett, majd az amerikai haditengerészethez csatlakozott, innen választották ki a NASA Gemini és Apollo programjaiban való részvételre. 

Tizenhárom évet töltött a NASA kötelékében: ő volt a második ember, aki űrsétát tett, és ő annak a három embernek az egyike, akik kétszer is Hold-utazásra indulhattak. Összesen 23 napot, 14 órát és 15 percet töltött a világűrben.

Eugene Cernan legismertebb küldetése az Apollo 17 volt: ez volt az utolsó holdraszállás, 1972 decemberében. A küldetés parancsnokaként ő is kilépett a Hold felszínére, és minden korábbinál több időt tölthetett és több kutatást végezhetett a Földet kísérő égitesten. Összesen 22 órát jártak a Hold felszínén, 35 kilométert tettek meg a holdjáró járművel.

1976. július 1-től kivált a haditengerészet és a NASA kötelékéből, egy texasi nagyvállalat elnöke lett. De egész életében sajnálta, hogy a Hold-programot leállították és hogy ő volt az utolsó „holdjárta” ember. Sokszor beszélt arról: korábban azt hitte, hogy az ezredfordulóra már a Marsra is el fog jutni az emberiség.

Életének megható mozzanata, hogy 1972-ben a Holdon járva kézzel belerajzolta lánya, Tracy monogramját a Hold porába. Utólag sajnálta, hogy nem tudta ezt lefotózni.
 

Hirdetés