Iordache megkegyelmezéssel csökkentené a börtönök zsúfoltságát

Az új igazságügyi miniszter nem támogatja az általános amnesztiát, de a megkegyelmezést igen.
Hirdetés

Florin Iordache igazságügyi miniszter kedden tárgyalni fog Sorin Grindeanu miniszterelnökkel az amnesztiáról és megkegyelmezésről szóló törvényről. A tárcavezető azt nyilatkozta, fontos témáról lévén szó a kormány hivatott dönteni a kérdésben, ő csak annyit tesz, hogy „technikai érvekkel” támasztja alá álláspontját. A miniszter elmondta, tárgyalásokat folytatott a témáról a büntetés-végrehajtási intézetek és a szakmai szervezetek képviselőivel is.

„Nem tagadhatjuk le azt a tényt, hogy jelen pillanatban a büntetés-végrehajtási intézetek telítettsége 150% körüli. Ezeknek az embereknek le kell tölteniük büntetésüket, hiszen hibáztak, de meg kell próbálnunk emberi körülményeket biztosítani számukra. Ugyanakkor arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy aláírtunk bizonyos nemzetközi egyezményeket, illetve hogy az Emberi Jogok Európai Bírósága több millió eurós büntetést róhat ki a fegyházakban uralkodó állapotok miatt” – magyarázta Florin Iordache.

A tárcavezető szerint egy 500-600 férőhelyes, új börtön építése 2021-ig nem oldaná meg a büntetés-végrehajtási intézetek túlzsúfoltságának problémáját, mivel egy ekkora fegyintézet felépítése legalább öt évet venne igénybe. A miniszter hozzátette, az amnesztiát nem tartja jó megoldásnak, a megkegyelmezést azonban támogatná, kivéve azokat az eseteket, amikor korrupció vagy személy elleni súlyos bűncselekmények miatt rótták ki a szabadságvesztést.

Közlése értelmében Romániában 19 ezer férőhely van a börtönökben, ehhez képest 27 ezer fogva tartott van. Külföldön pedig mintegy 11 ezer román állampolgár raboskodik. 

Hirdetés