Fotó: MTI | Bruzák Noémi
Az időjárásról jelentjük
Timi
2017. január 15. vasárnap, 14:46
Közel sincs vége a kemény télnek.

Legfeljebb még egy napot tart az enyhébb téli időjárás, hétfő este ugyanis visszatér a rendkívüli hideg. A meteorológiai szolgálat jelentése szerint hétfő este az egész országban megnövekszik a felhőzet, elsősorban a Bánságban, Olténiában, Dobrudzsában és Munténiában lehet havazásra és erős hófúvásra számítani. Különösen az északi és a középső országrészben lesz hideg. A maximális hőmérséklet 7 és 3 fok, a minimális -14 és -4 fok között lesz. Újabb enyhülés csak szerdától várható.

Kolozsváron jelenleg 2 fok van, de éjszakára a hőmérséklet -7 fokra csökken. A leghidegebb szerdán és csütörtökön lesz, amikor a nappali hőmérséklet -3, az éjszakai -11 fok körül alakul.

A meteorológiai szolgálat jelentése alapján a belügyminisztérium minden megyében készenlétbe helyezi a sürgősségi ügyekért felelős hatóságokat. Azt kérik, hogy a gépjárművezetők az időjárásnak megfelelő felszereltséggel induljanak útnak.

A meteorológusok azt is jelezték, hogy magas a lavinaveszély a Bâlea-tó környékén, ahol a hóréteg vastagsága eléri a 131 centimétert. „A lavinaveszélyt az okozza, hogy a szél által rakott lemezek a legkisebb terhelés hatására letörhetnek, és lecsúszhatnak a meredek hegyoldalakon” – magyarázzák a meteorológusok. A Fogarasi-havasok alacsonyabb lejtőin, illetve a Bucsecs-hegység északi oldalán hármas fokozatú, közepes lavinaveszély van érvényben.

Az országban a Bâlea-tónál mérték a legvastagabb hóréteget, 131 centimétert, Predeálon 63, Fundatán 59, Sinaián és az Omu-csúcson 20 centiméteres havat mértek. 

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/19004
Közös elnökségi ülést tartott Kolozsváron az Erdélyi Magyar Néppárt és a Magyar Polgári Párt.
Amiben az a zavaró, hogy nem hódítók győzik le az embert, hanem a nemzeti középszerűség maroknyi serege. Andrei Pleșu írása.
Nem csak Bályokon lesz vadászat a hétvégén: a Cibles-völgyben nem szórakozásból, hanem a sertéspestis miatt ölik le az összes vaddisznót.
Leonard Azamfirei szerint erőltetett volt összemosni az új angol kar és az évek óta követelt magyar kar ügyét.
A közelgő pápalátogatás fokozatosan beizzítja az ortodox nackóhadsereget. Hasítanak rendesen.
Magánlakásokat is kínálnak a zarándokoknak Jászvásáron.
Ha még sokat húzzák-nyúzzák, nem lesz, akit felelősségre vonni. Iliescu az ügy sztárvádlottja.
A legtöbben helyeslik. És persze Bukarestről is megvan a véleményük.
A SRI szerepe eddig sem volt tisztázott az ügyben, az alkotmánybíróság erre rátett még egy lapáttal.
Erdélyi statisztikai szolgálat indult, mely nemcsak a bennünket érintő adatokat, hanem az erdélyi magyar intézményeket is felsorakoztatja.
És ezúttal nem mi, magyarok fenyegetjük a hazát. Sőt, dicséretet is kapunk.
Beindult a nemzeti médiagépezet a közelgő pápalátogatással kapcsolatban. Méghozzá furmányos összeesküvés-elméletekkel.
Ráadásul az intézmény nevét is megváltoztatják a magyar oktatók konzultálása nélkül.
Magyar Házzá alakítja az Iskola Alapítvány a szecessziós palotát, benne a tíz éve közösségi térként működő Moszkva kávézóval.