Visszatérnek a rendkívüli mínuszok

Közel sincs vége a kemény télnek.
Hirdetés

Legfeljebb még egy napot tart az enyhébb téli időjárás, hétfő este ugyanis visszatér a rendkívüli hideg. A meteorológiai szolgálat jelentése szerint hétfő este az egész országban megnövekszik a felhőzet, elsősorban a Bánságban, Olténiában, Dobrudzsában és Munténiában lehet havazásra és erős hófúvásra számítani. Különösen az északi és a középső országrészben lesz hideg. A maximális hőmérséklet 7 és 3 fok, a minimális -14 és -4 fok között lesz. Újabb enyhülés csak szerdától várható.

Kolozsváron jelenleg 2 fok van, de éjszakára a hőmérséklet -7 fokra csökken. A leghidegebb szerdán és csütörtökön lesz, amikor a nappali hőmérséklet -3, az éjszakai -11 fok körül alakul.

A meteorológiai szolgálat jelentése alapján a belügyminisztérium minden megyében készenlétbe helyezi a sürgősségi ügyekért felelős hatóságokat. Azt kérik, hogy a gépjárművezetők az időjárásnak megfelelő felszereltséggel induljanak útnak.

A meteorológusok azt is jelezték, hogy magas a lavinaveszély a Bâlea-tó környékén, ahol a hóréteg vastagsága eléri a 131 centimétert. „A lavinaveszélyt az okozza, hogy a szél által rakott lemezek a legkisebb terhelés hatására letörhetnek, és lecsúszhatnak a meredek hegyoldalakon” – magyarázzák a meteorológusok. A Fogarasi-havasok alacsonyabb lejtőin, illetve a Bucsecs-hegység északi oldalán hármas fokozatú, közepes lavinaveszély van érvényben.

Az országban a Bâlea-tónál mérték a legvastagabb hóréteget, 131 centimétert, Predeálon 63, Fundatán 59, Sinaián és az Omu-csúcson 20 centiméteres havat mértek. 

Hirdetés