Képtelen kémregény
béel
2017. január 13. péntek, 10:09
Nem a megfelelő emberrel barátkozott a SRI második embere, most ennek issza a levét.

A Román Hírszerző Szolgálatnak (SRI) kötelessége alaposan kivizsgálni a Coldea-ügy kapcsán nyilvánosságra került információkat, az új parlamenti ellenőrző bizottságnak pedig ki kell derítenie, milyen okok vezettek ezekhez a kilengésekhez – jelentette ki Verestóy Attula RMDSZ-es szenátor annak kapcsán, hogy a SRI vezetője, Eduard Hellvig csütörtökön este felfüggesztette tisztségéből Florian Coldea altábornagyot, a hírszerzés második emberét, miután a korrupció miatt szökésben levő, és körözés alatt álló volt szociáldemokrata parlamenti képviselő, Sebastian Ghiţă hivatali visszaéléssel vádolta meg.

A szenátor, aki több törvényhozási ciklusban is a SRI-t felügyelő bizottság tagja volt, kifejtette, a mostani felfüggesztés a helyzet tisztázásáig tart, és menesztéssel, de a tisztségbe való visszahelyezéssel is végződhet.

Mint megírtuk, a SRI csütörtökön este közölte, hogy felfüggeszti tisztségéből Coldeát, és vizsgálóbizottságot hoz létre az ellene felhozott vádak kivizsgálására. A SRI által kiadott csütörtöki közlemény szerint egy bizottságot hoznak létre, melynek feladata megállapítani, hogy Coldea milyen törvényszegést vagy szakmai vétséget követett el a Ghițával ápolt szoros baráti kapcsolata miatt.

Sebastian Ghiță ismeretlen körülmények között készített, saját tévécsatornáján leadott videoüzenetei nagy port kavarnak a román közéletben. Legutóbbi – sorban a hetedik – felvételén a Florian Coldeát, a SRI operatív vezetőjét mártotta be, akivel bevallása szerint jó baráti kapcsolatot ápolt.  Családjaik 2010-ben közösen nyaraltak a Seychelle-szigeteken, 2012-ben Toszkánában (ide velük tartott Vasile Dâncu volt miniszterelnök-helyettes), majd a párizsi Disneylandet is meglátogatták. Ghiță fotókat is bemutatott a barátság alátámasztására.

A videoüzenetben Ghiță azt állítja, hogy Coldea azért nem támogatta Victor Ponta PSD-elnökségét, mert Traian Băsescu ellenezte azt, ugyanakkor azt is elmondta, hogy Coldea és Laura Codruța Kövesi DNA-elnök Carmen Iohannis állítólagos dossziéján keresztül tartják a kezükben Klaus Iohannis államfőt. 

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/18980
Közös elnökségi ülést tartott Kolozsváron az Erdélyi Magyar Néppárt és a Magyar Polgári Párt.
Amiben az a zavaró, hogy nem hódítók győzik le az embert, hanem a nemzeti középszerűség maroknyi serege. Andrei Pleșu írása.
Nem csak Bályokon lesz vadászat a hétvégén: a Cibles-völgyben nem szórakozásból, hanem a sertéspestis miatt ölik le az összes vaddisznót.
Leonard Azamfirei szerint erőltetett volt összemosni az új angol kar és az évek óta követelt magyar kar ügyét.
A közelgő pápalátogatás fokozatosan beizzítja az ortodox nackóhadsereget. Hasítanak rendesen.
Magánlakásokat is kínálnak a zarándokoknak Jászvásáron.
Ha még sokat húzzák-nyúzzák, nem lesz, akit felelősségre vonni. Iliescu az ügy sztárvádlottja.
A legtöbben helyeslik. És persze Bukarestről is megvan a véleményük.
A SRI szerepe eddig sem volt tisztázott az ügyben, az alkotmánybíróság erre rátett még egy lapáttal.
Erdélyi statisztikai szolgálat indult, mely nemcsak a bennünket érintő adatokat, hanem az erdélyi magyar intézményeket is felsorakoztatja.
És ezúttal nem mi, magyarok fenyegetjük a hazát. Sőt, dicséretet is kapunk.
Beindult a nemzeti médiagépezet a közelgő pápalátogatással kapcsolatban. Méghozzá furmányos összeesküvés-elméletekkel.
Ráadásul az intézmény nevét is megváltoztatják a magyar oktatók konzultálása nélkül.
Magyar Házzá alakítja az Iskola Alapítvány a szecessziós palotát, benne a tíz éve közösségi térként működő Moszkva kávézóval.