Energiaválság alakulhat ki

De nincs gond, megvannak a téli tartalékok, legfeljebb lekapcsolják az ipari fogyasztókat.
Hirdetés
Válság alakulhat ki az Országos Energetikai Rendszerben – értesítette a Transelectrica az energiaügyi és a gazdasági minisztériumot, illetve az Energetikai Hatóságot (ANRE) hat olyan nap után, amikor a lakossági energiafogyasztás egymás után döntötte a csúcsokat.
 
Ennek eredményeként a kormány olyan határozatot dolgozott ki, amely jogi alapot ad az ipari fogyasztók gáz- és villamosenergia-fogyasztásának korlátozására, ha szükség mutatkozna ilyen intézkedésre a lakossági fogyasztók zavartalan ellátása és a nagy energiaelosztó rendszerek védelmének érdekében.
 
Az intézkedést nem most léptetik életbe, hangsúlyozta Toma Petcu energiaügyi miniszter, ez pusztán egy B terv vészhelyzet esetére. Ilyen esetben lehetőséget ad az ipari fogyasztók áramellátásának korlátozására, a hőerőművek átállítására gáztűzelésűről kőolajra, de csak akkor, ha gázhiány lépne fel az országban. Ebben az esetben a további gázexportot is szüneteltethetik.
 

Van tartalék

Az energiafogyasztáshoz szükséges téli tartalékok megvannak, és erről tájékoztatták is az új kormányt a mandátum átvételekor – írta Facebook-oldalán Victor Grigorescu volt energiaügyi miniszter arra reagálva, hogy utóda, Toma Petcu csütörtökön azt nyilatkozta: a leköszönt kormány nem gondoskodott a téli tartalékokról. 
 
„Az energiafogyasztáshoz szükséges téli tartalékok megvannak, ezekről számot is adtunk a Grindeanu-kormánynak a mandátum átvételekor. Naivitás elhinni, hogy ezek a tartalékok egyik napról a másikra eltűnhetnek, vagy rendelésre előteremthetők. A téli tartalékok felhalmozása még ősszel megkezdődött” – közölte Grigorescu, hozzátéve, hogy véleménye szerint az ebben a témában kialakult szóváltás semmiképpen nem szakmai, hanem politikai jellegű. 
 
A tartalékok meglétét bizonyítja egyébként, hogy nincs akadozás az energiaszolgáltatásban még most, a leghidegebb időszakban sem. „A ‘megterhelő örökség’ csak a politikai diskurzus tartozéka” – tette hozzá Victor Grigorescu. 
 
Toma Petcu energiaügyi miniszter csütörtökön azt mondta: úgy veszi észre, hogy a volt kormány rosszul készült fel a télre, és vizsgálóbizottságot kért fel, hogy végezzen ellenőrzéseket a vajdahunyadi, valamint az olténiai energetikai komplexumoknál, illetve a tárcánál.

Hirdetés