Kiderült, ki állította össze a kompromittáló Trump-dossziét

Az illető profi hírszerző.
Hirdetés

A brit külső hírszerzés egyik volt tisztje, a BBC és több más brit hírportál szerdán késő este közölt értesülése szerint Christopher Steele állította össze azt a dossziét, amely a jövő héten hivatalba lépő új amerikai elnökről, Donald Trumpról Oroszország birtokában lévő állítólagos kompromittáló adatokat tartalmazza. Az illető egyes értesülések szerint elmenekült angliai otthonából.

Értesülések szerint a 35 oldalas jelentést Christopher Steele, a Secret Intelligence Service – közismert nevén az MI6 – egykori alkalmazottja készítette.

Egyes amerikai hírforrások már hónapok óta tudtak a dosszié létezésről, és arról, hogy egy volt hírszerzőtől származik. A férfi nemzetiségét és kilétét azonban nem fedték fel.

A nyilvánosságra került adatok szerint az 52 éves Steele az 1990-es években Moszkvában dolgozott az MI6 hírszerzőjeként.

Később kilépett a brit titkosszolgálat kötelékéből, és társalapítóként létrehozta az Orbis Business Intelligence Ltd. nevű, magát üzleti hírszerzési vállalkozásként meghatározó, több más egykori brit hírszerzőtiszt irányította magáncéget.

A The Daily Telegraph című brit konzervatív napilap online kiadásának értesülése szerint a volt hírszerzőt hideg zuhanyként érte az, hogy a dossziéről kedden beszámoló CNN amerikai hírtelevízió felfedte nemzetiségét, nevének szerdai nyilvánosságra kerülése előtt pedig „menekülésszerűen távozott” a dél-angliai Surrey megyében lévő otthonából, mivel félti saját és családjának biztonságát.

Hirdetés

A lap szerint Steele-t egy meg nem nevezett washingtoni cég bízta meg azzal, hogy gyűjtsön információkat Trump oroszországi kapcsolatairól. Az adatgyűjtést először az amerikai Republikánus Párt Trump-ellenes szárnyának tagjai, majd a demokraták finanszírozták.

A The Daily Telegraph szerint Steele megosztotta összegyűjtött értesüléseit az amerikai Szövetségi Nyomozó Irodával (FBI) is.

Az Orbis Business Intelligence Ltd.-t társigazgatója az 58 éves Christopher Burrows – jelentette a The Wall Street Journal. Az amerikai napilap szerdán telefonon elérte Burrowst, aki közölte: nem erősíti meg, de nem is cáfolja, hogy Steele állította össze a jelentéssorozatot.

Trump: előny lehet, ha Putyin kedvel
Donald Trump, az Egyesült Államok megválasztott elnöke minden idők legnagyobb munkahelyteremtőjének nevezte magát, s úgy vélte, hogy ha Putyin orosz elnök kedveli őt, akkor az nem teher, hanem előny is lehet. Szerdai sajtótájékoztatóján Trump bejelentette azt is, hogy  két fiának adja át vállalatbirodalmát.
Elnökké választása óta először tartott sajtókonferenciát Donald Trump, aki a New York-i Trump-toronyban rendezett, mintegy egyórás tájékoztatón gazdasági elképzeléseiről és vállalatbirodalma jövőjéről beszélt, valamint többször is reagált az Oroszországhoz fűződő kapcsolatairól szóló hírekre, az orosz hackertámadásokra, s egy hírportál kínos vádaskodásokat felsorakoztató, kedden este nyilvánosságra hozott összeállítására.
A megválasztott elnök bírálta a Buzzfeed hírportál által közzétett jelentést, amelyben a portál hírszerzési forrásokra hivatkozva azt állította, hogy Oroszországnak kompromittáló információi vannak róla és ezért bámikor zsarolhatja. Trump visszautasította az állításokat s egyúttal megköszönte az információk közlését visszautasító médiumok viselkedését. „Soha nem lett volna szabad nyilvánosságra hozni ezeket a megalapozatlan állításokat” – jelentette ki és később egy kérdésre válaszolva úgy fogalmazott, hogy a hírportálnak számolnia kell a következményekkel .
A megválasztott elnök ezután először bejelentette, hogy David Shulkint jelöli a veteránügyi minisztérium élére, majd szólt a gazdaság megélénkítését célzó néhány gazdasági tervéről. Felidézte, hogy a napokban már fontos tárgyalásokat folytatott a kínai Alibaba internetes óriáscég elnök-vezérigazgatójával, Jack Maval, valamint a francia Bernard Arnault-val, a luxuscikkeket gyártó és forgalmazó LVMH elnökével, s mindkét üzletember nagy beruházásokat és munkahelyteremtést ígért az Egyesült Államokban.
A sajtóértekezleten a legnagyobb érdeklődést az Oroszországhoz fűződő viszony váltotta ki, s a legtöbb kérdés a Putyinhoz fűződő várható viszonyt, valamint az amerikai számítógépes rendszerek elleni orosz hackertámadásokat feszegette.
Donald Trump elismerte, hogy Oroszország valószínűleg belekeveredhetett az amerikai választási folyamatba. „Azt gondolom hogy Oroszország állhatott a számítógépes támadások mögött” – fogalmazott, de leszögezte: más országok és más személyek is intéztek hackertámadásokat amerikai rendszerek ellen. A Demokrata Országos Bizottság elleni hackertámadásokért a demokratákat okolta, mondván, hogy nem volt megfelelő számítógépes védelmük, hiszen a Republikánus Párt és az ő kampánycsapata számítógépeit nem sikerült feltörni.
Trump kijelentette:  bár előny lehet, hogy Putyin elnök állítólag kedveli őt, de még nem tudja, hogyan jön ki majd az orosz elnökkel. Reményét fejezte ki viszont, hogy sikerül megtalálni a hangot Moszkvával. Leszögezte: nincs és nem is lehet üzleti ügye Oroszországgal, és nem is szeretné, ha lenne, mert ez érdekkonfliktusokhoz vezethetne.
„Elhiszi bárki is, hogy Hillary Clinton keményebb lett volna Putyinnal, mint én? ” – tette fel a kérdést Trump, utalva a demokrata párti elnökjelöltre.
 

Hirdetés