Rekordmennyiségű földgázt égettünk el hétfőn

Már a jóval drágább orosz importgázt fogyasztjuk.
Hirdetés

Megdőlt az ország földgáz-fogyasztási rekordja hétfőn és a keddre virradó éjszakán. Toma Petcu energiaügyi miniszter szerint 72,4 millió köbméter gáz fogyott és keddre is hasonló fogyasztásra számítanak.

Románia nem tudja saját forrásaiból biztosítani ezt a gázmennyiséget, ezért 15 millió köbmétert Oroszországtól importál. Az országos fogyasztási hálózat hétfőn elkezdte a külföldről jövő fővezetékekből fogyasztani a gázt. Az import gáz azonban jóval drágább, mint a saját kitermelésű fűtőanyag, ráadásul a hideg idő miatt nem csak a közvetlen gázfogyasztás nőtt meg a fűtési igények miatt, hanem az elektromos energiát termelő erőművek is több gázt fogyasztanak. A legnagyobb hőerőművek egyébként már át is tértek a gázüzemről pakurára, ami jóval drágább fűtőanyag.

Az országos áramfogyasztás is a rekordszint közelében jár, hétfőn 9700 MW elektromos energia fogyott, ezt a szintet épphogy a decemberi szint alatt van. Decemberben 16-án délután 9721 MW volt az országos áramfogyasztás, ez a szint 2000 óta a legmagasabb. Hétfőn egyébként az országos áramtermelés 10179 MW volt.

Az energiaügyi miniszter szerint a kormányzat képes biztosítani a szükséges fűtőanyag-mennyiséget, mint az energiatartalékból, mind pedig importból.

Hirdetés