Rekordot döntött a parajdi sóbánya

A sajátját természetesen. 670 ezren keresték fel tavaly.
Hirdetés
Újabb rekordot döntött a 2016-os esztendőben a látogatók száma a parajdi sóbányában – közölte hétfőn az Agerpres hírügynökséggel Sebestyén József, a bánya műszaki igazgatója. Sebestyén tájékoztatása szerint 2016 különlegesen jó év volt idegenforgalmi szempontból: 640 000 személy fordult meg a sóbányában. A 2015-ös évben ez a szám 570 000 volt.
 
A 640 000-ből 366 700 személy idegenforgalmi látványosságként látogatta meg a bányát, a többiek viszont kezelésre érkeztek Parajdra, és legalább öt napot töltöttek itt. A legtöbb látogató augusztusban érkezett: 105 000 turista és 67 000 páciens.
 
Sebestyén József úgy véli, a növekvő létszám azzal is magyarázható, hogy sok román állampolgár tartva az európai országokat fenyegető terrorveszélytől inkább Romániában töltötte a szabadságát. Parajdra a hazai turistákon kívül sokan érkeznek Magyarországról és a Moldovai Köztársaságból is.
 
A sóbányát még ilyenkor is látogatják: múlt héten például naponta hatszáz vendéget regisztráltak. Ez részben az iskolai vakációnak tudható be, de annak is, hogy a Moldovai Köztársaságban sokan a Julián-naptár szerint, január 7-én ünneplik a karácsonyt.
 
A sóbányában egyébként most is zajlik a kitermelés, az Országos Autópálya-kezelő Társaságnak szállít csúszásgátlásra használt sót.
 
A parajdi sóbánya látogatóknak kialakított csarnoka 120 méteres mélységben található. A gyerekeknek itt játszótereket hoztak létre, a mozogni vágyók edző irányításával tornászhatnak, asztaliteniszezhetnek, de étkezni is lehet, és ingyenes internet-csatlakozásra is lehetőség van.

Hirdetés