Kolozsvár megint ott van egy toplistán

Mert turisztikai szempontból egyre vonzóbb.
Hirdetés

Tavaly a Lonely Planet útikönyvkiadó lelkendezett Erdélyről, idén a poszt-szovjet világ, a Balkán, illetve Közép- és Kelet-Európa volt szocialista országainak kultúráját népszerűsítő The Calvert Journal hozta ki Kolozsvárt, mint az említett légió 16 legvonzóbb városának egyikét.

Nézzük, miért is. Azt írják, hogy Kolozsvár a film fővárosa lett, nyilván a TIFF (Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál) kapcsán. Azt is írják (részben talán igaz is), hogy ez az oka a város bohém kávéházi, illetve művészeti kultúrája szabadon szárnyaló fejlődésének. Felhívják a figyelmet a barokk építészetre, az underground kocsmákra, továbbá a művészeti központokká alakult régi gyárakra (feltehetően az Ecsetgyárra gondolnak) és palotákra (itt talán az Uránia palota lehet a hunyó). 

Külön felhívják a figyelmet a Midi Klubra, mint Erdély első underground electro nightclubjára, és természetesen az Untold Fesztiválra, ami, mi tagadás, jó nagyot durrant.

Egy csomó másra nem hívják fel a figyelmet, de nem is ez a lényeg. A lényeg az, hogy Kolozsvár ismét olyan előkelő városok társaságát élvezi, mint Budapest, Dubrovnik, Szentpétervár, Ljubljana, Moszkova, Szplit vagy Tallinn. A teljes lista itt tekinthető meg.

Hirdetés