Magas a feszkó a parlamentben (VIDEÓ)

Futószalagon gyártaná a sürgősségi rendeleteket a kormány, és emiatt nem vakációzhatnak a honatyák. Turcescu Dragneának: szégyellje magát!
Hirdetés

Újabb, január végéig tartó rendkívüli ülésszakra hívták össze a bukaresti képviselőházat hétfőn, amely így egyáltalán nem mehet téli szünetre, február elsején ugyanis megkezdődik a parlament rendes tavaszi ülésszaka. Az újabb rendkívüli ülésszakot sem a napirenden szereplő tervezetek halaszthatatlan jellege miatt, hanem a szociálliberális kormánytöbbség és az ellenzék közti politikai csatározások következményeként hívták össze. Liviu Dragnea házelnök, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke egy televíziós interjúban elismerte:

azért kell üléseznie a parlamentnek, hogy a kormány sürgősségi rendeleteket hozhasson.

A parlament mindkét háza elfogadta ugyan múlt héten azt a törvénytervezetet, amely felhatalmazza a kormányt, hogy a parlamenti vakáció idején rendeleteket hozzon, ez ellen azonban az ellenzék alkotmányossági óvást emelt, mondván, hogy a felhatalmazás a sarkalatos törvények módosítására is kiterjed, ami sérti az alaptörvényt. Az óvást csütörtökön tárgyalja az alkotmánybíróság. Ha a taláros testület el is utasítaná az óvást, kérdéses, hogy Klaus Iohannis államfő mennyire fog sietni a törvény kihirdetésével.

Dragnea szerint az ellenzék egyedüli célja, hogy meggátolja a szociáldemokraták választási ígéreteinek gyors életbe léptetését, de a PSD „nem fog elveszni a részletekben” és inkább nem megy vakációra, de lehetővé teszi

a tervezett törvénymódosítások gyors életbe léptetését.

Az alkotmány ugyanis kivételes esetekben lehetőséget ad a kormánynak arra, hogy azonnal hatályba lépő sürgősségi rendeletekkel avatkozzon be a törvényhozás folyamatába: az ilyen jogszabályokat pedig utólag megvitatja – megerősíti, módosítja, vagy elveti – a parlament. Ezzel a lehetőséggel azonban csak akkor élhet a kabinet, amikor ülésezik a parlament: ezért volt szükség a rendkívüli ülésszakra.

Hirdetés

A hipp-hopp összehívott parlamenti üléseknek nem mindennki örül: hétfőn például a Népi Mozgalom Pártja (PMP) egyik képviselője, Robert Turcescu a sajtó előtt ment neki Dragneának, mivel a képviselőház elnökeként 17 órára rendkívüli ülést hívott össze, amit 16:15-kor hirdetett meg, de végül nem jelent meg. Szégyellje magát! – kiáltotta Dragnea után.  

Hirdetés