A maffia és az állam maradványai

Ha az alábbiaknak csak fele igaz, Románia lehet az első állam az EU-ban, melyet elítélt bűnözők képére és hasonlatosságára szabnak.
Hirdetés

Sebastian Ghiţă jó néhány hónapja olyan szorosra fűzte kapcsolatait Traian Băsescu elnökkel, hogy már hetente kétszer is találkoztak, általában a Diplomaták Klubjában. A lokál törzsvendégeivé váltak, ez mindenki számára ismert lett. Szintén jó néhány hónapja Traian Băsescu rendszeresen megjelenik Sebastian Ghiţă RTV-jében (România TV – a szerk.), az Antena 3 melletti másik binomellenes (a Román Hírszerző Szolgálatot/SRI-t és az Országos Korrupcióellenes Igazgatóságot/DNA-t nevezik így azok, akik szerint e két intézmény összeesküvést sző egyes politikusok vagy pártok ellen – a szerk.) harci gépezetben. Úgy hallottam, hogy Ghiţă az RTV székházában, egy nappal a szökése előtt készítette azokat a felvételeket, melyek segítségével most valamiféle zsarolással próbálkozik az erőszakszervekkel szemben. Azért nevezem zsarolásnak, mert az, ahogy piacra dobják a felvételeket, azt sugallja, hogy valamiféle alkut szeretnének elérni a rendszerrel:

ha nem álltok le, folytatjuk a leleplezéseket.

Hasonló modus operandi-t láttunk Elena Udreánál is 2015 januárjában, amikor a HotNews.ro-nak adott egyik interjújában súlyos vádakat fogalmazott meg a SRI vezetője, Florian Coldea és Laura Codruţa Kövesi ellen. (Itt és itt újra elolvashatják, nagyon hasznos annak megértéséhez, hogy amit Băsescu és Ghiţă ma tesznek, lényegében nem különbözik Elena Udrea két évvel ezelőtti akciójától.)

Udrea az említett interjúban azt állítja, hogy Ghiţă sok „bizalmas dolgot” elárult neki a rendszer belső ügyeiről, azt sugallva, ahogy azt ma Băsescu és Ghiţă is teszik, és hogy kész mindent borítani. Még egy feljelentést is tett a DNA-nál, hogy megmutassa, nem játszik a szavakkal. Akkor azt mondta, hogy volt férje, Dorin Cocoş Coldea tábornok utasítására 500 ezer eurót vitt Ghiţănak a tévéje finanszírozására. Ez volt a legsúlyosabb vádja, melyet a mai napig nem tudott bizonyítani.

Ma azonban a bizalmas Ghiţă állt elő az Udrea által elkezdett történet folytatásával, melynek ugyanazok a célpontjai, mint Udrea és Băsescu esetében: Coldea és Kövesi. Ghiţă a négy közzétett felvétel egyikében azzal vádolja (Kövesit – a szerk.), hogy állítólag ugyanúgy meghamisította Vântu (Sorin Ovidiu Vântu – a szerk.) aktáját, ahogy azt a „rendszer” állítólag a többi mogullal, Voiculescuval, Sârbuval vagy Patriciuval tette. Coldeát azzal vádolja, hogy állítólag tudott minderről és részt vett Adrian Sârbu aktájának meghamisításában. Akárcsak Udrea két évvel ezelőtt,

Ghiţă sem mutat be egy darabka bizonyítékot sem állításai igazolására.

Ezzel szemben, szintén egyfajta zsarolásként, Ghiţă egyik vallomásában közzétesz egy felvételt, melyen Traian Băsescu hangja hallható. Arra a kérdésre, hogy „mindenkivel vannak-e felvételei”, a volt elnök azt válaszolja: „Coldea, Kövesi asszony, Camelia Bogdan bírónő. Te, ha hallanád a beszélgetést, amikor azt mondták nekem, hogy kivesszük Mustaţăt (Stan Mustaţă korrupció miatt elítélt volt bíró – a szerk.) a testületből. Érted? Gyerünk fiúk, csináljuk ki! Tönkre akarjátok tenni a családomat?”. Állítólag ennek kellene a bizonyítékot helyettesítenie, de attól tartok, hogy inkább csak zsarolás szaga van. Mostantól kezdve viszont totális a tűzvész. Ghiţă első számú közellenségből a zsarolástól szintén nem túl távol álló Antena 3 hősévé válik.

Nem csodálkoznék, ha Ghiţă Traian Băsescu engedélyével készítette volna a felvételt, a Diplomaták Klubjában lezajlott találkozóik egyikén kitalált forgatókönyvnek megfelelően. Ez a (volt – a szerk.) államfő reakciójából nagyon is valószínű, aki megerősítette a felvétel hitelességét, mondván, hogy azok „bizonyos magánbeszélgetések során készültek 2016 utolsó hónapjaiban”, de egyáltalán nem tűnt úgy, hogy zavarná az anyag nyilvánosságra kerülése.

Ha mindezekhez hozzáadják még a Black Cube epizódot, a mályvaszínű baglyot (állítólag ez volt Laura Codruţa Kövesi magáncélú elektronikuslevél-fiókja – a szerk.), a plágiumbotrányt, a szőlősben zajlott mulatozásokat, vagy a titkosszolgálatok kulisszái mögül származó más történeteket, melyeknek szintén Kövesi és Coldea volt a célpontjuk, természetesen kompromittáló céllal, akkor valamivel

világosabb képet kapnak egy példátlan, maffia típusú akcióról.

Befolyással és pénzzel rendelkező emberek nagyszabású akciókat szerveznek az állam egyes kulcsfontosságú intézményeinek megfélemlítésére, fenyegetésére és zsarolására. Ha pedig igazolást nyer, hogy Traian Băsescu szolgálatvezetőkről, DNA-s főügyészekről és legfelsőbb bírósági bírákról készített titokban felvételeket abban a reményben, hogy kompromittáló dolgokat rögzíthet, akkor „maffiaállamról” beszélünk, pontosan úgy, ahogy a volt elnök állítja.

De sajnos éppen maga a volt államfő viselkedik úgy, mint egy igazi capo di tutti capi. Futólag említem, jó dolog, hogy az ügyészség vizsgálatot indított az igazságszolgáltatás esetleges befolyásolása ügyében. Majd meglátjuk, hogy a fent említettek elmondják-e az ügyészeknek, miként nyúltak bele, hamisítottak meg, találtak ki és rendeltek meg aktákat. Én arra is kíváncsi lennék, hogy milyen célból készített Băsescu Cotroceni-ben illegális felvételeket Coldeával, Kövesivel vagy Bogdannal, amennyiben nem zagyvál. A jövendőbeli emlékiratai számára? Kedvtelésből? Vagy talán reflexből, előre megfontoltan, egyfajta életbiztosításként?

Ez a SRI, a DNA és általában véve az igazságszolgáltatás eszméje ellen indított

hosszú hiteltelenítési kampány már évek óta zajlik

és elsősorban olyan szereplők álltak mögötte, mint Vântu, Voiculescu, Patriciu vagy Năstase. 2014-ben, amikor a rendszer többek között azok ellen is fordult, akik segítették megerősödni, Băsescu, Udrea és Ghiţă is beléptek az igazságszolgáltatás elleni nagykoalícióba. A tegnapi ellenségek ezáltal konjukturális szövetségesek lettek, akiknek ama rendszer semlegesítése a céljuk, amely szabadságukat vagy pénzüket veszélyezteti, melyre úgy tettek szert, hogy azzal az állammal kötöttek számukra nyereséges üzleteket, melyet szintén ők vezettek és gyengítettek meg.

Ennek megfelelően Băsescu, Udrea és Ghiţă újabban készek egy olyan rendszer főnökeinek, cinkosainak vagy eszközeinek beállítani magukat, melyet önkényesnek írnak le. A volt elnök hajlandó eljátszani a legaljasabb jeleneteket is, képes úgy viselkedni, mint egy utolsó zsaroló a „maffiózó Ghiţă” által kiosztott szerepekben, ahogy még elnökként nevezte őt. Úgy hiszi, hogy már csak így tudja kihúzni a csávából a védencét, a lányát, a vejét és az unokáját.

Az ezekben a napokban a Rendszer feje búbjára mért pörölycsapásoknak

Liviu Dragnea, a PSD és Románia összes többi bűnügyese, elítéltje és tyúktolvaja a legnagyobb haszonélvezője.

Hirdetés

Mindnyájan sok éven keresztül várták a „rendszer” alóli vagy szó szerint a börtönből való kiszabadulásukat. Dragneának remekül jön az RTV-n, a B1 TV-n és az Antena 3-on zajló kampány, melyek a végtelenségig népszerűsítik Ghiţă ál-leleplezéseit vagy Băsescu volt elnök kirohanásait a „binom” ellen. Ma teljesen lefoglalja a közbeszédet ez a kulcsintézmények iránti bizalom leépítésére irányuló művelet. Ahelyett, hogy az új miniszterek kétséges minőségéről vitáznánk, arról beszélünk, hogy Voiculescu, Sârbu, Vântu, Adamescu és Ghiţă vajon nem ártatlan áldozatai-e bizonyos iszonyatos visszaéléseknek. Már mindnyájan elfelejtettük, hogyan rendelték maguk alá az államot, és ez még csak alig néhány éve volt. Persze, a rendszer maga is számtalan hibát követett el, de a fentebbi szörnyekkel folytatott háború után könnyű eljátszani az erkölcscsőszt. Az egyik nyilvánvaló hiba az, például, hogy az egyik szörnyet – Vântu – egy másik – Ghiţă – felerősítésével iktatta ki.

Ebben az iszonyatos légkörben, a lakosság megvesztegetésével párhuzamosan, amire Vlad Petrescu hívta fel a figyelmet,

Dragnea és a PSD végigviszik majd a tervüket.

Ez a terv ma világosabban látszik, mint valaha, és holnap erőteljesen be is indul a nép ügyvédje keresetével. Ciorbea csütörtökön megtámadja az Alkotmánybíróságon a 90. sz. törvényt, mely megakadályozza, hogy egy büntetőügyben elítélt személy a kormány tagja lehessen. Ezt aztán masszív módosítások fogják követni a büntetőjogban, melyeket már nyilvánosan is bejelentettek a PSD kormányprogramjában, ahol egyetlen sort sem találunk a korrupció elleni harcról. Florin Iordache igazságügy-miniszter már ki is jelentette, hogy kívánatos lenne egy amnesztiáról és kegyelemről szóló törvény. Úgy hallom, a már 2012-ben benyújtott tervezetet fogják újra elővenni, mely szerint amnesztiában részesítenék a tíz évnél rövidebb börtönbüntetéssel sújtott személyeket. Ezen kívül bejelentették a büntetőtörvénykönyv és a büntetőügyi eljárási törvénykönyv jelentős módosítását. Ezt követi majd az ügyészségek egyesítése, ami egyszerű és hatékony módja lesz Laura Codruţa Kövesi leváltásának a DNA éléről. Nagyon is elképzelhető, hogy a PSD/ALDE/RMDSZ-es többség egy alkotmánymódosítást is kierőszakol, amiről ősszel népszavazást tartanának. Ezáltal alapjaiban megváltozik az állam architektúrája.

Sebastian Ghiţă inkább a szökést és elméletileg a 13 millió eurós óvadék elvesztését választotta, mert valószínűleg a PSD által megígért amnesztiában bízik.

Azt hiszem,

minden mocskos ügyet a Grindeanu-kormányra fognak bízni,

Liviu Dragnea pedig majd azután veszi át a kormány vezetését, hogy a rendszert teljesen meghunyászkodásra kényszerítették. Most az állam és a maffia utolsó jelentős összecsapásának vagyunk a tanúi. Az állam áll vesztésre, mert az illegitim érdekek koalíciója többséggel rendelkezik a Parlamentben és a kormányban. A hírtelevíziók – kettő kivételével – az állam ellen játszanak. Várhatóan a szolgálatok egy része is átáll az ő oldalukra. A CSM-től (Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács – a szerk.) nem számíthatunk túl sokra.

Még nem világos, hogyan pozícionálja majd magát a Legfelsőbb Bíróság, miután Livia Stanciu átment az Alkotmánybírósághoz (CCR). Az sem biztos, hogy a CCR-ben megmarad a reformpárti többség. Ennyire számíthatunk: Iohannis elnök, néhányan a CCR-ből, a DNA egy része, a SRI egy része és maroknyi sajtós. Nekik kötelességük folytatni, harcolni, hogy megőrizhető legyen mindaz, amit az utóbbi tíz évben nehezen elértünk.

Ez messze az egyik legnehezebb pillanat, amin Románia a 2007-es EU-csatlakozás óta átmegy, összehasonlíthatatlanul nehezebb, mint a 2012-es puccskísérlet, és minimális esély van a sikerre. Elkezdődött egy előre megfontolt restaurációs folyamat, és ezt nehéz lesz leállítani. A közvéleménynek lehetősége lett volna a szavazáson megakadályozni a láthatáron körvonalazódó katasztrófát, de eléggé elpuskázta. Attól tartok, a többség hagyja majd magát elcsábítani a kormány szirénéneke által, mely kész készpénzzel megvásárolni a jóindulatát. Ha nem sikerül meghiúsítani a PSD terveit, Románia lesz az első állam az EU-ban, melyet elítélt bűnözők képére és hasonlatosságára szabnak. Az első európai ország, ahol a Maffia legyőzi az Állam maradványait.

 

Az alcímeket a szerkesztőség adta.

Hirdetés