Unokáink sem fogják látni
MTímea
2017. január 6. péntek, 20:20
Vasile Ţânţaş úgy látott hozzá az A-kategóriás műemlék renoválásához, hogy több kár származott belőle, mint haszon.

Végre ítélet született szatmárnémeti emblematikus épülete, az egykori Pannónia, későbbi Dacia szálló ügyében, igaz, egyelőre csak első fokon. A szatmári bíróság egy év letöltendő börtönre, a közügyektől való eltiltásra, 770 ezer euró kártérítés kifizetésére, illetve a perköltség megtérítésére kötelezi a hírhedt avasi tulajdonost, Vasile Ţânţaşt.

Az ok: az A-kategóriás műemlék épület rongálásnak minősíthető „felújítása”.

Vasile Ţânţaş 2007-ben vásárolta meg a 1900–1902 között szecessziós stílusban közpénzből épített, a kommunizmus idején államosított, majd a rendszerváltás után privatizált egykori vígadót és szállót. Az elegáns vendéglő felújításra szorult. Az engedély megszerzése után először a kulturális minisztérium által elfogadott építkezési vállalkozót bízták meg a felújítással, csakhogy a cég egy  alvállalkozói szerződés révén végül  a tulajdonos, Vasile Ţânţaş építkezési vállalatára ruházta át a munkálatok elvégzését.

Fotó: satmareanul.net

Alig láttak hozzá az – akkor még a körülményekhez képest jó állapotban lévő – épület tatarozáshoz, amikor 2009 őszén a tulajdonos

a szükséges pénz hiányában felfüggesztette a munkálatokat.

A félbehagyott beavatkozás miatt az épület állaga kívül-belül napról napra látványosan romlott. Ţânţaş megpróbálta eladni, de sem a város, sem a kulturális tárca nem élt az elővásárlási joggal, mire pedig érdeklődő akadt, addigra műemléképület-rongálás miatt büntetőeljárást indult a tulajdonos ellen.

A bíróság szakértői vizsgálata megállapította, hogy a műemlék a szakszerűtlen beavatkozás, illetve az állagmegőrzés hiánya miatt vált romhalmazzá, amiért Vasile Ţânţaşt terheli a felelősség. Az avasi üzletembert egy év letöltendő börtönbüntetésre ítélték, két évre eltiltották a közügyektől, és mintegy 770 ezer euró kártérítést kell kifizetnie a kulturális minisztériumnak és a szatmári műemlékvédelmi igazgatóságnak. Arra kötelezik, hogy kifizesse a szakértői vizsgálat költségeit, azaz 9 ezer lejt, és a 4 ezer lej perköltséget. Ügyvédje máris fellebbezett az ítélettel szemben. 

Vasile Țânțaș egyike Szatmár megye leggazdagabb üzletemberének, vagyona 10 millió euróra tehető. Az avasfelsőfalui befolyásos üzletember egyben pünkösdista igehirdető, a Észak-Nyugat Termal Park strandot üzemeltető Beny Alex Kft. tulajdonosa (a strand ügyében egyébként szintén eljárás indulhat, mivel a vállalkozó csak részben teljesítette a koncessziós szerződés aláírásakor tett vállalásokat). Țânțaș 12 gyereke közül két fia igazi botrányhős. Mindketten halálos áldozatot követelő baleset okozásáért álltak már a bíróság előtt. A Beny Alex cég neve felmerült Borbély László, egykori közmunkaügyi és területrendezési miniszter egyik korrupciós ügyében is.   
comments powered by Disqus
És ez csak a jéghegy csúcsa. Az frissen odatett igazgató véget vet a munkahelyi divatbemutatóknak.
Diszkriminációt kiált a határon túli románok ügyeiért felelős minisztérium.
A 91 éves Szabó Gyuri bácsi hasznos népgyógyászati tanácsokkal látta el a kolozsváriakat. Ezek közül jegyeztünk le jópárat.
Ezekről (is) mind szó volt a keddi Iohannis-Trump találkozón a Fehér Házban.
És nagyjából az egész társadalom. Többek közt ez is elhangzott azon a vitát sem nélkülöző kolozsvári rendezvényen, amelynek résztvevői az erdélyi magyar történelmi egyházak és az államhatalom viszonyát vizsgálták a kommunizmus időszakában.
Haáz Sándor karnaggyal a közösségkovácsolás tudományáról, a zenekar sikerének a titkáról beszélgettünk a Fili kolozsvári fellépésén.
Itthon kapott ki a CFR a Slavia Prágától az utolsó selejtezőkör első mérkőzésén.
A hanyagság ha fájna, sokan üvöltenének a közlekedési minisztériumnál.
A 21. Szent István-napi Néptánctalálkozó alkalmából. Az üvegolvasztó melegben. Minden tiszteletet és tapsot megérdemelnek.
Megrázó családi, személyes történetekkel indult a Kolozsvári Magyar Napok rendszerváltásról, kommunizmusról, diktatúráról szóló sorozata.
Érdekes megoldást talált ki a kolozsvári önkormányzat a kritikus bölcsődehiány enyhítésére.
Huszonnégy művész mutatta meg, mi jut eszébe a generációkon átívelő családi mintákról.
Ugye senki nem lepődött meg? Beszédes számsorok következnek.
Bár ne kellett volna.