Zsugorodik a PSD kánaánja

Csak a kétezer lejnél kisebb nyugdíjakat adómentesítik. De minden nyugdíj 1050 lejig egyébként is adómentes.
Hirdetés

Kedvezően véleményezte szerdán a képviselőház költségvetési bizottsága az adótörvénykönyvet módosító törvénytervezetet, amely adómentessé teszi a 2000 lej alatti nyugdíjakat, és mentesíti a nyugdíjasokat az egészségbiztosítási hozzájárulás fizetése alól. 

 
A tervezet eredeti, a szenátus által még az előző törvényhozási ciklusban elfogadott változata minden nyugdíj esetében adómentességet írt elő. A Szociáldemokrata Pártot (PSD) képviselő Viorel Ştefan szakbizottsági elnök javaslatára úgy módosították a tervezetet, hogy az adómentesség csak a 2000 lej alatti nyugdíjakra vonatkozzon. 
 
A nyugdíjpénztár honlapjáról egyébként kiderül, hogy minden nyugdíj 1050 lejig egyébként is adómentes, azaz egy kétezer lejes nyugdíjnak eddig is csak 950 lejes részéből vonták le a 16 százalékos jövedelemadót.
 
A liberálisok a bizottságban azt szerették volna, ha minden nyugdíj adómentes lesz, az RMDSZ pedig csak a 2000 lej feletti különnyugdíjakat adóztatta volna meg, a többit nem, de a PSD-s többség elvetette ezeket a javaslatokat.
 
Eddig 600-650 millió eurót utaltak az egészségbiztosítási alapba az állami költségvetésből, a törvény életbe lépését követően „ezen felül még vagy 300 millió euróra lesz szükség. Ez csak becslés, és nem túl pontos, mert nem a patikában vagyunk” – fogalmazott Viorel Ştefan bizottsági elnök, akit a pénzügyminisztérium élére javasolt a PSD. 
 
A képviselőház plénuma – döntő fórumként – csütörtökre összehívott rendkívüli ülésén tárgyalja az adótörvénykönyvet módosító tervezetet, hogy az már február elsejétől életbe léphessen.

Hirdetés