Nem sokat udvariaskodott Iohannis az új kabinet tagjaival

A beiktatási ceremónián emlékeztette őket, hogy bonyolult választási ígéreteket kell hogy teljesítsenek. Beszólt Dragneának is.
Hirdetés

„Ettől a pillanattól kezdve önök alkotják Románia kormányát. Nehéz küldetésük van, hiszen bonyolult ígéreteket kell hogy teljesítsenek. Be kell váltaniuk a választási kampányban tett minden ígéretet” – figyelmeztetett Klaus Iohannis miután az új kabinet tagjai letették a hivatali esküt.

Ahogy az illem megkívánta, gratulált a kormánynak a parlamentben kapott bizalomért és a hivatali eskü letételéért, a rövid udvariaskodás után viszont hosszasan sorolta, mit vár el az új kormánytól.

Klaus Iohannis felkérte a Sorin Grindeanu vezette új kabinetet, kezelje felelősen az ország gazdaságát és a közpénzeket, tegyen meg minden tőle telhetőt az igazságszolgáltatás függetlenségének biztosítása, a jogállam megerősítése érdekében.

„Remélem, egy nap majd elmagyarázzák nekem is, hogyan fogják majd 3% alatt tartani a költségvetési hiányt, és közben emelni a béreket, csökkenteni az adókat, az áfát és egyebeket. Én nagyon szeretném, hogy ez sikerüljön önöknek” – tette hozzá.

Az államfő azt is elvárja Grindeanuéktól, hogy őrizzék meg Románia egyértelmű euroatlanti orientációját, ezzel együtt pedig tegyenek meg mindent az ország pozíciójának megerősítéséért a NATO-ban és az EU-ban. Őrizzék meg az ország stabilitását a régiókban is.

Hirdetés

Végezetül arra szólította fel Liviu Dragneát: tekintettel arra, hogy a televíziós szereplése alapján ő az egyetlen aki töviről hegyire ismeri a PSD kormányprogramját, avassa be a kormány tagjait is.

   

Hirdetés