Petíció az Erdélyi Riport megmentéséért

Azt szeretnék, ha az anyagi okokra hivatkozó kiadó mégsem szüntetné meg a portált.
Hirdetés

Petíciót indítottak útjára annak érdekében, hogy megpróbálják rávenni az Erdélyi Riportot kiadó Progress Alapítványt: korábbi szándékával ellentétben mégse szüntesse meg a  hírportált.

A www.peticiok.com oldalon elindított aláírásgyűjtés kezdeményezője Demény Péter költő, ki korábban maga is a kezdetben nyomtatott formában, hetilapként megjelenő orgánum munkatársa volt.

A petíció szerint az Erdélyi Riportban „véleményünk szerint (és minden ellenkező híreszteléssel szemben) kiegyensúlyozott, tárgyilagos írások jelentek meg. Az ott (be)dolgozó újságírók (Szűcs László, Simon Judit, Parászka Boróka, Szilágyi Aladár, Tasnádi-Sáhy Péter, Ady András stb.) minden műfajban alkottak, a glosszától a tudósításig, a riporttól a jegyzetig, az interjútól a tárcáig sok mindent olvashattunk a portálon. Ráadásul az újságírók mindenre figyeltek, a kül- és belpolitikától az irodalomig, a színháztól a menekültkérdésig”.

Az aláírók rámutatnak: kezdeményezésüknek szociális célja is van. „Az erdélyi magyar újságírók nem tartoznak a szakma társadalmilag és gazdaságilag megbecsült rétegéhez. Ha a kiadó megszünteti az Erdélyi Riportot, azzal nemcsak azt üzeni, hogy az erdélyi nyilvánosságnak egyre inkább be kell érnie egy szűkített szemhatárú sajtóval, hanem azt is, hogy az újságírók bármikor (akár karácsony előtt), minden emberi szempont dacára szélnek ereszthetők” – áll a közleményben.

Kiállt a Riport mellett a Román Televízió magyar adásának szerkesztősége is. „Sajnálattal értesültünk arról, hogy megszűnik az Erdélyi Riport című portál. Az anyagi okokra való hivatkozást, bár nem kérdőjelezhetjük meg, igen szomorúnak tartjuk. Ilyen alapon ugyanis valamennyi sajtótermék hasonló sorsra juthat. Hiszen köztudott, hogy a média, talán a bulvár kivételével nem tudja fenntartani önmagát. Különösen igaz ez a kisebbségi sajtóra. Éppen ezért, a Román Televízió Magyar adásának szerkesztősége szolidaritásáról biztosítja az Erdélyi Riport munkatársait” – áll a dokumentumban.

Hirdetés