Megvan a sepsiszentgyörgyi Magyar Kulturális Központ új vezetője

Szebeni Zsuzsa színháztörténész végre elfoglalhatta az igazgatói bársonyszéket.
Hirdetés

A Balassi Intézet Magyar Kulturális Központja sepsiszentgyörgyi fiókintézetének korábbi vezetője, Lakatos Mihály 2015. augusztusában tette le a lantot. Eltelt egy év, és bár Szebeni Zsuzsa kolozsvári születésű színháztörténész benyújtotta pályázatát és el is nyerte az állást, különböző adminisztratív bonyodalmak miatt nem tölthette azt be. No de a bürokratikus malmok is megőrlik egyszer az őrlendőt, és az idei év végére minden rendeződött.

Megkeresésünkre Szebeni Zsuzsa elmondta, hogy idén november 15-én leadta a 2017. évi programtervet, november 25-én megkapta az intézmény kulcsait, és december 22-én már meg is szervezte az első programot: a debreceni Ajtósi Dürer Kör grafikusainak kiállítását.

A jövő évi program igen gazdagnak ígérkezik (lásd itt). Szebeni Zsuzsa a különböző rendezvények, események megtervezésekor hangsúlyt fektetett a női szerepvállalás bemutatására. A szakember szerint a női szerepvállalás tematizálása bizonyos értelemben új szemléletmódot kínál a Székelyföldön.

Szebeni terveiben szerepel a helybeli román közönség megszólítása is. A rendezvények plakátjain, egyéb tájékoztató anyagaiban román nyelven is ott lesznek a lényeges információk, a rendezvényeken biztosítják majd a román fordítást is, amikor szükséges. Továbbá szeretne teret biztosítani a román-magyar együttgondolkodásnak, például olyan tevékenységek esetében, mint a filmes workshopok, fordítói műhelyek vagy színházi rendezvények.

Mi pedig sok sikert kívánunk mindehhez Szebeni Zsuzsának!

Hirdetés