Lavinaveszély a Bucsecs-, a Fogarasi és a Királykő hegységben

A Déli-Kárpátok sípályái viszont remek állapotban vannak.
Hirdetés
Az 1-től 5-ig terjedő skálán 3-ról 4-re nőtt a lavinaveszély a Bucsecs-hegység és a Fogarasi-havasok északi lejtőin, 1800 méteres magasság fölött, ahol közepes és nagy lavinák alakulhatnak ki – közölték a meteorológusok. 
 
A Fogarasi-havasokban az elmúlt 24 órában a hóréteg vastagsága 22 centiméterrel nőtt. A Bâlea-tónál, ahol az egyetlen jéghotel is működik, és ahova több száz turistát várnak, a hóréteg vastagsága 137 centiméter. A Bâlea-tó környékén egy 1-től 5-ig terjedő skálán hármas fokozatú lavinaveszély van érvényben. 
 
A Bâlea-tavat csak felvonóval lehet megközelíteni, mivel a Transzfogaras utat lezárták. A tó környékén nincsenek sípályák kialakítva, azonban Szebenjuharoson (Păltiniş) kitűnő körülmények között lehet sízni, szánkózni, hódeszkázni. A hóréteg itt 70 centiméter volt csütörtök reggel.
 

Megfelelő a hóréteg vastagsága 

a Zsil-völgyi Őregyháza (Straja), Páring (Parâng) és a Râuşor üdülőtelepeken. A sípályákon 30-80 centiméteres hóréteg van, ami optimális a síeléshez – nyilatkozta csütörtökön az Agerpres hírügynökségnek a Hunyad megyei hegyimentők vezetője, Ovidiu Bodean. 
 
Páringban a hótakaró körülbelül 80 centiméter, helyenként eléri az egy méteres vastagságot is. Őregyházán a pályákon 30-40 centiméter a hóréteg vastagsága. A Retyezát hegységben a râuşori sípályán 30 cm hó van. 
 
„Mindenhol havazott, a múlt éjjel folyamán is, így a sípályák nagyon jó állapotban vannak. Nagyon jól lehet síelni rajtuk. Az üzemeltetők az utolsó simításokat végzik, hogy a téli sportok kedvelői élvezni tudják a szabadnapok alatt a pályákat” – mondta el Bodean. 
 
Az üdülőtelepekhez vezető útszakaszokat a hatóságok letakarították, így jó körülmények között lehet megközelíteni a pályákat. 
 
A legtöbb turistát Őregyházára várják, körülbelül 4000 sízni vágyó személyre számítanak. A hegyimentők azt kérik a turistáktól, autóikat hagyják a felvonó alatt vagy az üdülőtelep bejáratánál kialakított parkolóban, mert itt biztonságban vannak a gépjárművek. 
 

Nem tanácsos 1500 méter fölé menni a Királykő-hegységben

A zernyesti (Zărneşti) hegyimentők azt tanácsolják azoknak a turistáknak, akik a hétvégén a Királykő-hegység környékére készülnek, hogy ne másszanak 1500 méter fölé, a gerinc irányába. 
 
Ioan Pivodă, a Salvamont hegyimentő-szolgálat zernyesti vezetője arra figyelmezteti a kirándulókat: 1500 méter fölött, a Királykő-hegység gerince irányában a lerakódott jég és hó nagyon kockázatossá teszi a hegymászást, több tíz méteres szakadékokba zuhanhat, aki elcsúszik. Ugyanakkor lavinaveszély is van a térségben – tette hozzá a hegyimentők vezetője. 
 
Ioan Pivodă azt tanácsolta a kirándulni vágyóknak, hogy érdeklődjenek a Salvamontnál a tervezett útszakasz állapotáról, mielőtt elindulnának. „Senkinek nem tiltjuk meg, hogy bizonyos utakon elinduljanak, viszont segíteni tudunk információkkal ezek állapotáról” – nyilatkozta a hegyimentő. 
 
Azt is elmondta, idén kevesebb, szerencsétlenül véget ért hegymászás történt a Királykő-hegységben, mint tavaly: 2015-ben hat személy vesztett életét, 2016-ban egy, egy ukrán állampolgárságú turista.

Hirdetés