Shhaideh, te drága…

Avagy „Dragnea kancája”. Cristian Tudor Popescu a vadiúj miniszterelnökről, stílusról, választói hozzáállásról.
Hirdetés

A tény, hogy Románia politikai történetében először kerül nő a miniszterelnöki tisztségbe, hasznos a románok nyitottabbá válása érdekében. Sevil Shhaideh asszony muzulmán vallása szintén növelheti a toleranciát ortodox többségű tájainkon.

Másrészt azt lehetne mondani, hogy van még egy premier: először fordul elő az is, hogy szóvivő kerül miniszterelnöki szerepbe. Úgy tűnik,

Shhaideh asszony Dragnea úr határozatainak legmegbízhatóbb közvetítője.

Ez azonban nem jogosítja fel az ellenzék vezetőit, de még Dragnea urat sem arra, hogy a jó ízlés szomorú hiányával kezeljék az ügyet. Raluca Turcan, aki többek között szintén nő, azt mondja, hogy akik a PSD-re (Szociáldemokrata Párt – a szerk.) szavaztak, nem arra szavaztak, hogy az legyen kormányfő, akinek Dragnea a násznagya. Először is, Turcan asszony nevetségessé teszi magát, amikor azt üzeni, hogy a PSD-s szavazók többé-kevésbé beteljesült elvárásai miatt aggódik, miközben a PNL (Nemzeti Liberális Párt – a szerk.) azt sem tudja, merre vannak az övéi. Aztán kétszer is meg kellene gondolnia, amikor a politika és a család kapcsolata ügyében kinyitja a száját. Nem emlékszem Turcan asszony egyetlen állásfoglalására sem, amikor a PDL (Demokrata-Liberális Párt – a szerk.), a korábbi pártja keményen húzogatta a szálakat azért, hogy euroképviselőt csináljanak Băsescu elnök kisebbik lányából.

Nicuşor Dan úr Shhaideh asszony nevét torzítja el lenézően, pontosan abban az idegengyűlölő stílusban, ahogy a PSD, az ALDE (Liberálisok és Demokraták Szövetsége – a szerk.) és a PRU (Egységes Románia Párt – a szerk.) vezetői ejtették ki a „Julien”, „Klaus Werner”, vagy „Clotilde” neveket.

Maga Dragnea úr arról beszél, hogy neki kellett volna miniszterelnöknek lennie,

de mivel egy igazságtalan ítélet és törvény megakadályozza ebben, nincs mit tennie, és Sevil asszonyt javasolja – mennyi tapintat…

Ha újságíróként ezt a vonalat kellene követnem, mit kellene tennem, adjam e szövegnek azt a címet, hogy „Dragnea kancája”?

Hirdetés

Ami annak valószínűségét illeti, hogy a PSD-s választók megrökönyödnek majd Shhaideh asszony etnikumán és vallásán, a PSD által a választási kampányban mutatott ortodoxista románimádat miatt, ez a nulla felé tendál. Két okból.

Az első: az idegengyűlölő kampány egyértelműen nyugatfóbiás volt, az amerikai mágnás, Soros, Brüsszel, a nyugati multik ellen irányult. Nem a kelet, a tatár kisebbség ellen, melyhez Shhaideh asszony tartozik.

Kettő: Hitler nem volt sem magas, sem szőke, nem volt kékszemű és még csak német sem. Kicsi volt, sötétbőrű és osztrák. Ez nem akadályozta meg a németeket abban, hogy imádják. Bármit lenyeltek, amit mondott nekik, nem törődve a kinézetével.

Amikor hinni akarsz, nem látsz, nem hallasz.

Ez történt a PSD szavazóival is. Minden áron hinni akartak abban, amit a PSD leszállított nekik (izraeli kampánytanácsadók segítségével!), így hát most már semmit sem látnak, nem is hallanak. Kolduló kézzel álló vakokként várják a beígért filléreket, a bért azért, mert románok, jó románok, ezt dúdolva közben: „Shhaideh, te drága, shhaideh, te drága, shhaideh, te drága, drágaságom…”

Hirdetés