Százezer eurós kártérítést kap a kolozsvári rádió egyik alkalmazottja, miután a vezetőség zaklatta

Pert nyert a rádiótársaság és a kolozsvári rádióstúdió ellen.
Hirdetés

Százezer eurós erkölcsi kártérítést kap a Román Rádiótársaságtól és a rádió kolozsvári területi stúdiójától Mihai Miclăuş riporter, miután zaklatás miatt beperelte az intézmény vezetőségét és jogerősen meg is nyerte a pert. Az ítélet, amely elutasítja a rádió fellebbezését az elsőfokú döntés ellen, egyben érvénytelenített egy szankcót, amit a kolozsvári rádió vezetősége hozott Miclăuş ellen 2015-ben.

Miclăuş 2006-tól kezdve beadványokban kérte a a Román Rádiótársaságtól, hogy a vezető tisztségekre írjanak ki versenyvizsgát, ne kapcsolatok alapján nevezzék ki a vezetőket. Ahányszor a riporter elküldött egy petíciót Bukarestbe, a kolozsvári rádiónál a fegyelmi bizottság elé idézték, figyelmeztetést kapott és szankciókat is alkalmaztak ellene.

Az egyik ilyen büntetés az volt, hogy a rádióban reggeli beszélgetőműsort vezető újságírót letiltották és hogy megalázzák, utcai riportokat készíttettek vele. A rádió vezetése arra hivatkozott, hogy a riporternek nincs rádiós hangja, holott húsz éve rádiós újságíróként dolgozik.

Ezt követően Miclăuş szóvá tette a Román Rádiótársaság vezetőségének küldött beadványában, hogy miként bánik vele a kolozsvári rádió igazgatója, Bogdan Roşca. Ennek nyomán a személyzeti felmérőn a legrosszabb minősítést kapta a személyközi kapcsolatok terén, a minősítésben pedig megjegyezték, hogy a riporter „merészelt petíciókkal fordulni a Román Rádiótársaság vezetőségéhez”.

Hirdetés

Az évekig tartó zaklatások miatt Miclăuş beperelte a rádiót, a Kolozsvári Táblabíróság pedig másodfokon jogerősen igazat adott neki. A rádiónak három hónapon belül meg kell fizetnie a százezer eurós erkölcsi kártérítést.

Miclăuş a Mediafax hírügynökségnek azt nyilatkozta: ha három hónapon belül nem kapja meg az összeget, kényszerbehajtási procedúrát indít a rádió ellen. Azt mondta: az összeg legnagyobb részét eladományozza humanitárius célokra, mivel nem a pénzszerzés volt a célja, hanem a kolozsvári rádióban folyó visszaélések megállítása.

Hirdetés