Két év felfüggesztett a Kolozs megyei önkormányzat volt elnökének

Mivel titkos információk kiszivárogtatására bujtott fel egy hírszerzőt.
Hirdetés

Jogerősen két év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte csütörtökön a legfelsőbb bíróság Horea Uioreanut, a Kolozs megyei önkormányzat korábbi elnökét bizalmas információk felhasználására való felbujtás miatt, amelyet jogosulatlan haszonszerzés céljával követett el.

Ezzel a legfelsőbb bírói fórum helyben hagyta a kolozsvári táblabíróság május 5-i ítéletét.
A két év alatt Uioreanu folyamatos hatósági megfigyelés alatt áll majd, társadalmi reintegrációs programban kell részt vennie, 70 napnyi közmunkát kell végeznie, és ki kell fizetnie a 25 ezer lejes perköltséget.

Uioreanut azért állították bíróság elé, mert a 2013-2014-es időszakban minősített információkat kapott a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) egyik Kolozs megyei altisztjétől, Anca Albutól. Albu arra figyelmeztette, hogy egy bűnvádi nyomozás részeként megfigyelik és lehallgatják. Az információ a SRI-alkalmazott, valamint Mihnea-Remus Iuoraș alprefektus édesanyján keresztül jutott el hozzá.

Az információkért cserében Uioreanu közbenjárt, hogy Albut áthelyezzék a külügyi hírszerzéshez.

Hirdetés

Az ügyben minden érintett beismerő vallomást tett.

Uioreanut egy másik ügyben alapfokon hat és fél hónapra ítélték, mivel a vád szerint kenőpénzt kapott egy Ioan Bene nevű üzletembertől.

Hirdetés