Zsö szüi Alep…

... és leoltják a villanyt.
Hirdetés

Olvasom, hogy a demokratikus, humánus-humanitárius, toleráns, emberölelő Európai Unió közepén, Brüsszel városában csütörtök este lekapcsolták a híres-nevezetes Grand Place kivilágítását. Mégpedig az ostromlott szíriai Aleppó lakosságával való szolidaritás jeleként. És nem csak egy villanásra: teljes 30 percen át. És még így sem lettek elsők. Párizs, Európa másik demokratikus, humánus-humanitárius stb. közepe még előbb járt a szolidaritás kinyilvánításában: a párizsiak egyenesen az Eiffel-torony fényeit kapcsolták le egy nappal korábban.

Nos, meg vagyok győződve afelől, hogy az aleppói ostromlottak ettől azonnal jobban érzik magukat. Sokkal jobban. Vidám dalok röppennek ajkukról az ég felé, a hála és az életöröm énekei.

Most, hogy Európa ilyen karakánul kiállt mellettük, van remény.

Sőt, nagyon is elképzelhető, hogy Európa további kemény lépéseket fog tenni az aleppói borzalmak megakadályozására. Például ír egy remekbe szabott online petíciót, hogy azonnal szüntessék meg az aleppói civilek lemészárlását. Európa tudja, nagyon jól tudja, milyen gyilkos erő lakozik egy ilyen petícióban. És ha más megoldás nincs, szomorúan bár, de használni fogja. És ha ez sem megy, akkor jön a demokratikus atombomba: Európa szervez egy konferenciát, ahova a világ összes demokratikus, humánus-humanitárius stb. szakértőjét meghívja, akik majd jól megbeszélik, mit kell ilyenkor mondani, és mikor legyen a következő, ha lehet, még nagyobb konferencia, amennyiben mégsem sikerül gátat vetni a vérengzésnek.

Persze vannak kevésbé szalonképes, a demokratikus radikalizmus szintjét súroló elemek is Európában, akik cinikus mosollyal azt állítják, hogy mindez nem elég. Ők azt mondják, hogy

a szavak ideje elmúlt, és eljött, bizony, eljött a tettek ideje.

És azt javasolják, hogy december 31-én az európai emberek dobálják meg egymást petárdával, az aleppóiakkal való szolidaritás jegyében. És vállalják csak büszkén a sebeket az európai emberek. Ha pedig ez sem segít, akkor esetleg keressenek egy lepusztult épületet Brüsszelben, Párizsban, Berlinben vagy esetleg minden uniós fővárosban – igen, ez lesz a jó megoldás, az egységes szolidaritást tükrözendő –, és szépen, szakszerűen, egy időben robbantsák be őket.

Hirdetés

És ha ezeket a borzalmas fegyvereket mind bevetik, az európai emberek legyőzik a gonoszt. Közös erővel. Gyermekhittel, bátran. Zsöszüi Alep, bakker!

Európára rendesen ráoltotta valaki a villanyt.

Hirdetés