Horváth Benji Thoreau-díjas

Kiosztották a Thoreau unokaöccse országos irodalmi díjakat. Máris mondjuk, kik a további nyertesek.
Hirdetés

Újabb díjjal gazdagodott a hazai irodalmi préri. A 2008-ban Ștefan Manasia költő, Bréda Ferenc költő és Szántai János író által alapított, elsősorban kortárs román irodalmat bemutató irodalmi kör, a Thoreau unokaöccse Irodalmi Kör szervezői 2016-ban első alkalommal osztották ki a fiatal romániai alkotók tevékenységét fémjelző, egyenként 600 lej értékű irodalmi díjakat, amelyeket a kolozsvári polgármesteri hivatal ajánlott fel. A dolog magyar vonatkozása, hogy a szervezőknek az elmúlt években sikerült „összeterelni” a párhuzamos világokban élő, dolgozó fiatal román és magyar alkotókat, melynek egyik eredménye, hogy romániai magyar szerzőket is díjaztak.

A díjnyertes műveket a 2016-s év folyamán megjelent kötetek közül válogatta az öttagú zsűri (Ștefan Manasia költő, Alexandru Goldiș irodalomkritikus, Ovio Olaru költő, Bréda Ferenc költő, Szántai János író), a következő kategóriákban: román nyelvű vers, román nyelvű próza, debüt, magyar nyelvű vers, műfordítás.

És akkor a nézzük a díjazottakat. Román nyelvű szerzők: Radu Nițescu (a Dialectica urșilor című verseskötetért), Lavinia Braniște (az Interior zero című regényért) és Tudor Ganea (a Cazemata című regényért, ja, ő a debütdíjas). 

A legjobb magyar nyelvű verseskötet díját, amint említettük, Horváth Benji vihette haza. A fordításért járó díjat Dósa András költő, műfordító kapta, a Liniște, pace, perversiuni, heppiend (Csend, béke, perverziók, heppiend) című, kilenc fiatal romániai magyar költő románra fordított verseit tartalmazó antológiáért.

Gratulálunk a nyerteseknek, és további jó interkulturális akciókat kívánunk a Thoreau unokaöccsének!

Hirdetés