Grat!
Szerző: Főtér.ro
2016. december 15. csütörtök, 16:56
Kiosztották a Thoreau unokaöccse országos irodalmi díjakat. Máris mondjuk, kik a további nyertesek.

Újabb díjjal gazdagodott a hazai irodalmi préri. A 2008-ban Ștefan Manasia költő, Bréda Ferenc költő és Szántai János író által alapított, elsősorban kortárs román irodalmat bemutató irodalmi kör, a Thoreau unokaöccse Irodalmi Kör szervezői 2016-ban első alkalommal osztották ki a fiatal romániai alkotók tevékenységét fémjelző, egyenként 600 lej értékű irodalmi díjakat, amelyeket a kolozsvári polgármesteri hivatal ajánlott fel. A dolog magyar vonatkozása, hogy a szervezőknek az elmúlt években sikerült „összeterelni” a párhuzamos világokban élő, dolgozó fiatal román és magyar alkotókat, melynek egyik eredménye, hogy romániai magyar szerzőket is díjaztak.

A díjnyertes műveket a 2016-s év folyamán megjelent kötetek közül válogatta az öttagú zsűri (Ștefan Manasia költő, Alexandru Goldiș irodalomkritikus, Ovio Olaru költő, Bréda Ferenc költő, Szántai János író), a következő kategóriákban: román nyelvű vers, román nyelvű próza, debüt, magyar nyelvű vers, műfordítás.

És akkor a nézzük a díjazottakat. Román nyelvű szerzők: Radu Nițescu (a Dialectica urșilor című verseskötetért), Lavinia Braniște (az Interior zero című regényért) és Tudor Ganea (a Cazemata című regényért, ja, ő a debütdíjas). 

A legjobb magyar nyelvű verseskötet díját, amint említettük, Horváth Benji vihette haza. A fordításért járó díjat Dósa András költő, műfordító kapta, a Liniște, pace, perversiuni, heppiend (Csend, béke, perverziók, heppiend) című, kilenc fiatal romániai magyar költő románra fordított verseit tartalmazó antológiáért.

Gratulálunk a nyerteseknek, és további jó interkulturális akciókat kívánunk a Thoreau unokaöccsének!

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/18584
Hiába varázsoltak hazai hangulatot a vendégszurkolók, a szlovákok győztek Nagyszombaton.
Egy jó dolog van ebben az egész hisztiben. Tekintettel arra, hogy a PSD-s pártvezérnek gerincsérve van, íme a bizonyíték: Dragnea úrnak mégis van gerince.
Elismerik a jegyeiket, de csak most az egyszer.
És fogunk-e emlékezni a Székely Tigrisekre? Határ- és emlékezetvédelmet egyaránt feszegető könyv bemutatóján jártunk.
Tény, hogy 100 éves történelme alatt Románia egyik nacionalista cseberből a másik nacionalista verembe esett.
Nem csodálnánk, ha a juhimádó és kormorángyűlölő román mezőgazdasági tárcavezető tartós pánikrohamban törne ki a hír hallatán.
A román sajtó szerint a magyar válogatottban köthet ki Fülöp Lóránd, a FC Botoşani csatára, akit épp behívtak a román ifikeretbe.
Íme, az idei román próbaérettségi aranyköpései. Igazán aranyosak.
Megépült az első sztráda fölötti zöld átjáró, hogy a nagyvadak zavartalanul kószálhassanak a környéken.
Az uszító cikkeiről elhíresült szerző a magyar nemzeti ünnep alkalmából írt felköszöntő üzenetbe csomagolja elképesztő tanácsait.
A tervek szerint így lesz a kincses város történelmi központja egyre élhetőbb. Most már csak idő kell hozzá. És némi pénz.
A gyors és határozott döntéshozatal soha nem volt erőssége az államfőnek.
Egy új törvénytervezet olyan területeket adna át az egyházaknak, melyek soha nem álltak egyházi tulajdonban. Az erdészeti szakszervezetek tiltakoznak.