Kelemen: még nem tárgyalunk a PSD-vel

Az esetleges koalíciós együttműködésről, mert még nem keresték meg az RMDSZ-t. De ha megkeresik, várhatóan tárgyalnak.
Hirdetés

Nem zajlanak tárgyalások a vasárnapi parlamenti választást megnyerő Szociáldemokrata Párttal (PSD) az esetleges együttműködésről – jelentette ki kedden Kelemen Hunor RMDSZ-elnök az RFI rádiónak.

„Amíg nem ismerjük a végeredményt, nem bocsátkozom spekulációkba. Nem tárgyalunk, a választás előtt sem tárgyaltunk, nem volt előzetes megállapodás, én nem hívhatom meg önmagam a kormányba, így nem is fogom megtenni. Most az a legfontosabb, hogy erős képviseletünk van, hogy hallathassuk a szavunkat, és ha lehetséges, meg is hallgassanak bennünket akkor, amikor a romániai társadalom számára fontos döntéseket meghozzák” – mondta az RMDSZ első embere.

Hozzátette: minden lehetőségről lehet tárgyalni, sőt egy adott pillanatban kell is, de nem tartaná korrektnek, ha arról beszélne, mit tesznek majd, amikor még nem történt meg a felkérés.

Arra a felvetésre, hogy támogatna egy PSD-vezetésű kormányt, Kelemen kifejtette, akkor lehet tárgyalni, ha a PSD hivatalos bejelentést tesz. „Nem tehetjük meg, hogy figyelmen kívül hagyjuk a törvényeket, az alkotmányt, azt az alkotmányos természetű konfliktust, amely, tetszik vagy sem, fennáll a mindenki által idézett törvény és az alkotmány között, de én nem oldhatom meg ezt a kérdést, és amíg a PSD nem hoz hivatalos döntést, és nem áll elő egyértelmű javaslattal, nem bocsátkozom találgatásokba” – jelentette ki Kelemen.

Hirdetés