Voks populi
Szerző: Főtér.ro
2016. december 11. vasárnap, 09:17
Majdnem teljes feldolgozottságnál ez a helyzet.

 

 

összesen: 85 db | 20 db/oldal

első vissza 1 2 3 4 5 következő utolsó
A szociológust is meglepte a PSD tarolása
Meglepőnek nevezte a román Szociáldemokrata Párt (PSD) nagyarányú választási győzelmét Mircea Kivu román szociológus és politikai elemző, aki szerint főleg az alacsony részvételi aránynak tudható be a magabiztos diadal.
 
A szociológus az MTI-nek elmondta: számított a szociáldemokraták győzelmére, arra viszont nem, hogy ilyen nagyarányú lesz. Emlékeztetett, hogy a PSD a legjobb eredményt érte el történetében a vasárnapi parlamenti választáson a szavazatok mintegy 45 százalékának megszerzésével. Felhívta a figyelmet, hogy 
 

az elmúlt 15-20 évben szavazóbázisuk változatlan, mindig körülbelül 3 millió szavazatot kaptak, akárcsak most. 

A nagy arányú győzelemhez viszont az alacsony országos részvétel járult hozzá, hiszen most hozzávetőlegesen ugyanannyi szavazó arányaiban jóval többet jelentett, mint más korábbi választásokon.
 
Az elemző szerint a második helyen végzett jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) hibát követett el, hogy teljes kampányát a jelenlegi szakértői kormány támogatására alapozta, mert ez a kabinet nem örvend akkora népszerűségnek, hogy a PNL eredményét javíthatta volna. Az MTI kérdésére elmondta: már a nyári önkormányzati választáson látszott, hogy 
 

a PNL nem rendelkezik karizmatikus személyiségekkel, 

de a sikertelenségükhöz az is hozzájárult, hogy a régi PNL, valamint az egykori Demokrata Liberális Párt (PDL) összeolvadása nyomán létrejött új liberális párt helyi szinten megosztott, a két egykori alakulat helyi vezetői nem cselekszenek összehangoltan, ezért nem kellően egységes a PNL területi szervezeteinek vezetősége.
 
Marius Kivu
 
Marius Kivu szociológus | A kép forrása az elemző Facebook-oldala
 
A kormányalakításról úgy vélte, hogy a PSD a Călin Popescu Tăriceanu vezette szabadelvű ALDE-val várhatóan kormányzati többséget alkot, és ők fognak miniszterelnököt adni. Az elemző szerint ugyanakkor kérdéseket vet fel, hogy több órával a választás után sem nevezte meg a PSD miniszterelnök-jelöltjét. 
 
Szerinte ez arra enged következtetni, hogy mégsem Liviu Dragneát, a PSD elnökét fogják javasolni Iohannisnak. Dragneát ugyanis két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték korábban, és Iohannis már novemberben leszögezte, hogy Romániának nem lesz elítélt miniszterelnöke.
 
Nem tartotta kizártnak, hogy amennyiben a PSD mégis Dragneát javasolja, politikai válság alakul ki. Úgy vélte, amennyiben Iohannis ragaszkodik korábbi álláspontjához, és megtagadja Dragnea megbízását kormányátalakítással, 
 

a PSD kezdeményezheti Iohannisnak az államfői tisztségből történő felfüggesztését.

Az MTI kérdésére Mircea Kivu elmondta: elképzelhető, hogy a PSD az RMDSZ-t is beemeli a koalícióba, ugyanis amennyiben az ALDE a szociáldemokraták számára elfogadhatatlan követelésekkel áll elő, akkor a PSD-nek jól jön, ha rendelkezik egy „tartalék szövetségessel”.
Többszáz feljelentés, de szinte a fele megalapozatlan

473 feljelentés érkezett a választások napján a választási törvény lehetséges megszegése miatt, 22%-al kevesebb mint 2012-ben – írja az Agerpres a belügyminisztérium hétfői közleményére hivatkozva. 

„Az ellenőrzések során a feljelentések 45%-a megalapozatlannak bizonyult. Azokban az esetekben, ahol bebizonyosodott a gyanú, megtettük a megfelelő jogi lépéseket, 64 esetben osztottak ki pénzbírságot összesen 26 100 lej értékben. 104 bűncselekmény ügyében vizsgálódnak, 141 személy ellen” – áll a közleményben. 

Az idézett forrás szerint az informatikai rendszerben 201 esetben észleltek rendellenességeket, egyes személyek valószínűleg többször szavaztak. Ezeket az eseteket még vizsgálják. 

Többen jelezték ugyanakkor, hogy a választási kampány folytatódott a szavazás napján is, illetve nagyon sok megalapozatlan hívás érkezett az 112-es egységes segélyhívó számra. 

A választások napján a belügyminisztérium alárendeltségébe tartozó intézmények munkatársai megfelelően biztosították a szavazás zökkenőmentességét. Dragoş Tudorache tárcavezető megköszönte a belügyminisztérium alkalmazottainak a példásan végzett munkát. 

Hahó, Iohannis, hahó, Cioloș!

Mi ez a hallgatás? Az ország népe mégis csak elvárná, hogy az államelnök és a miniszterelnök mondjon két szót a választásokról. De sem Iohannis, sem Cioloș (aki ráadásul a New Hope szerepében tetszelgett a kampányban, mint a PNL és az USR közös miniszterelnök-jelöltje) nem szólalt meg az urnazárás óta.

Lehet, valahol kölcsönösen borogatják egymás homlokát.

Lemondott a PNL elnöke, Alina Ghorghiu
A PNL berkeiből szivárgó hírek már a választás estéjén Alina Ghorghiu PNL-elnök lemondásáról szóltak. A híresztelések pár perccel ezelőtt beigazolódtak: az elnökasszony rövid sajtótájékoztató keretében nyújtotta be lemondását.  
 
Holnap összeül a párt országos vezetősége, hogy ideiglenes elnököt válasszanak a megüresedett elnöki posztra. A lehetséges jelöltek között található Ilie Bolojan főtitkár, Nagyvárad polgármestere is. Az is elképzelhető, hogy a vezetőségi gyűlésen további bizalmat szavaznak Ghorghiunak.
 
Bárki is legyen az ideiglenes elnök, legfeljebb két hónapig vezeti a pártot, ugyanis jövő év elején esedékes a PNL országos kongresszusa, mely alkalmat teremt arra, hogy megfejtsék a vereség okait, és új elnököt válasszanak.
 
  
Lehet rácsodálkozni: a választások eredményei, színek szerint

A vasárnapi parlamenti választások után így néz ki Románia pártszínek szerinti térképe. A vörös természetesen a Román Szociáldemokrata Pártot (PSD) jelképezi. Olyan, mint a Vörös-tenger. A zöld a választások másik „nagy” nyertesének színe. Az RMDSZ-ről van szó, hát persze. Maros, Hargita, Kovászna és Szatmár megye. A kék pedig a Nemzeti Liberális Párté (PNL). Akik Kolozs, Fehér és Szeben megyében arattak.

Hát, ez van most. Azért Mózes legyen a talpán, aki száraz lábbal át tud kelni ezen a Vörös-tengeren.

(Egy-egy megyére kattintva a térkép megjeleníti az adott megyében a képviselőjelölti listákra leadott szavazatok pontos arányát.)

 

82 százalékos feldolgozottság mellett is a PSD és az RMDSZ örülhet

Közzé tette a Központi Választási Iroda (BEC) a 82 százalékos feldolgozottság melletti hivatalos adatokat. Ezek szerint a képviselőjelölti listákon

    a PSD a szavazatok 45,26 százalékát szerezte meg,
    a PNL a 19,99 százalékát,
    az USR a 9,13 százalékát,
    az RMDSZ a 6,26 százalékát,
    az ALDE az 5,58 százalékát,
    a PMP az 5,23 százalékát.

 
A szenátusi listákra leadott voksok

    45,43 százalékát kapta a PSD,
    a PNL 20,34 százalékot,
    az USR 9,18 százalékot,
    az RMDSZ 6,33 százalékot,
    az ALDE 5,99 százalékot,
    a PMP 5,52 százalékot.

Az LMP is örül az RMDSZ eredményének

Az LMP örömmel veszi tudomásul, hogy a magyar közösségnek továbbra is lesz képviselete a román törvényhozásban - reagált a romániai választások eredményére az ellenzéki párt hétfőn.

Szél Bernadett és Hadházy Ákos, az LMP társelnökei közleményükben azt írták, az LMP „kifejezett örömmel veszi tudomásul", hogy a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és a Magyar Polgári Párt (MPP) szövetségének sikerült bejutnia a román törvényhozásba, és ennek köszönhetően a magyar közösségnek továbbra is lesz képviselete a romániai politika legfelsőbb szintjein.

AZ LMP szerint bizakodásra ad okot, hogy a magyarok ezen a kiemelkedő fontosságú választáson képesnek bizonyultak az összetartásra, ugyanakkor úgy vélik, a most szerzett felhatalmazás komoly felelősséget is jelent a törvényhozásba bejutott magyar képviselők számára.

Az LMP arra biztatja a leendő magyar képviselőket, hogy a folyamatosan változó romániai politikai térben felelősséggel és sikerrel lássák el a magyar közösség érdekeinek védelmezését, különös tekintettel arra, hogy ez a kihívás a közigazgatási reformtörekvések tükrében a korábbiaknál sokkal súlyosabb feladatokat támaszthat eléjük.

Az LMP egyben gratulált azon pártoknak, amelyek a választók döntése nyomán kormányt alakíthatnak, és megkülönböztetett örömmel vette tudomásul a Mentsétek Meg Romániát Szövetség eredményét, amely szerintük újabb lendületet adhat a rendszerkritikus politikai erők előretörésének.

Az ellenzéki párt a magyar kormánytól azt várja, hogy megosztás helyett a magyar-román párbeszéd megteremtésére törekedjen, a kétoldalú kapcsolatok szintjén pedig határozott, de konstruktív fellépést tanúsítson a leendő vezetéssel szemben „az elmúlt években tapasztalható következetlenség és hangulatkeltés helyett". 

A hivatalos feldolgozottság még nem annyira magas

A Központi Választási Iroda (BEC) hétfőn délelőtt közzétette az első hivatalos adatokat, amelyek a megyei választási irodák által klasszikus módszerrel végzett szavazatszámlálás nyomán állnak rendelkezésre. Eddig az elektronikus módszerrel végzett párhuzamos szavazás eredményei voltak nyilvánosak.

Ugyanakkor a hivatalos eredmények sem mutatnak mást. A BEC által most, 60 százalékos feldolgozottság mellett közzé tett eredmények szerint a képviselőjelölti listákon

    a PSD a szavazatok 45,09 százalékát szerezte meg,
    a PNL a 19,96 százalékát,
    az USR a 9,26 százalékát,
    az RMDSZ a 6,15 százalékát,
    az ALDE az 5,62 százalékát,
    a PMP az 5,22 százalékát.

 
A szenátusi listákra leadott voksok

    45,25 százalékát kapta a PSD,
    a PNL 20,32 százalékot,
    az USR 9,31 százalékot,
    az RMDSZ 6,22 százalékot,
    az ALDE 6,06 százalékot,
    a PMP 5,51 százalékot.

Nem tolongtak az urnák előtt a külföldön élő román állampolgárok

A külügyminisztérium összesítette a 417 külföldi szavazókörben leadott szavazatokat. Eszerint a vasárnapi választáson összesen 106 038 választópolgár vett részt.

Már 99 százalékos a feldolgozottság

Ennél az állásnál már gyakorlatilag véglegesek az adatok. Következik a mandátumok elosztása.

A képviselőjelölti listákon 
 • a PSD a szavazatok 45,90 százalékát szerezte meg, 
 • a PNL a 19,88 százalékát, 
 • az USR a 8,49 százalékát, 
 • az RMDSZ a 6,29 százalékát,
 • az ALDE az 5,64 százalékát, 
 • a PMP az 5,06 százalékát.
 
A szenátusi listákra leadott voksok 
 • 46,09 százalékát kapta a PSD, 
 • a PNL 20,26 százalékot, 
 • az USR 8,55 százalékot, 
 • az RMDSZ 6,28 százalékot,
 • az ALDE 6,07 százalékot,
 • a PMP 5,34 százalékot.
Semjén a magyar összefogást méltatja

Meghozta eredményét a magyar összefogás, a jövőben erős képviselete lesz az erdélyi magyarságnak a román törvényhozásban - így reagált a választások eredményére Semjén Zsolt magyar miniszterelnök-helyettes, a KDNP elnöke.

A politikus közleményében hangsúlyozta, „ez a nagyszerű eredmény visszaigazolta, hogy a magyarság sorskérdéseiben erkölcsi parancs az összefogás, és nem engedhető meg a széthúzás".

Semjén Zsolt hozzátette: „köszönet illet minden felelősen gondolkodó, nemzetünkért, erdélyi közösségünkért cselekvő magyart, aki szavazatával hangsúlyos képviselethez juttatta képviselőinket Bukarestben".

96 százalékos feldolgozottságnál

Az ideiglenes eredmények nem sokat változtak: picit zsugorodnak a régi pártok százalékai, nagyjából ugyanannyival nőnek az újakéi.

 
A képviselőjelölti listákon 
 • a PSD a szavazatok 46,03 százalékát szerezte meg, 
 • a PNL a 19,91 százalékát, 
 • az USR a 8,32 százalékát, 
 • az RMDSZ a 6,37 százalékát,
 • az ALDE az 5,62 százalékát, 
 • a PMP az 5,01 százalékát, és ezzel Băsescu pártja is bejutott az alsóházba.
 
A szenátusi listákra leadott voksok 
 • 46,22 százalékát kapta a PSD, 
 • a PNL 20,30 százalékot, 
 • az USR 8,39 százalékot, 
 • az RMDSZ 6,38 százalékot,
 • az ALDE 6,05 százalékot,
 • a PMP 5,30 százalékot.
Részeredmények 92 százalékos feldolgozottságnál

A Központi Választási Iroda (BEC) a parlamenti választásokon leadott szavazatok 92 százalékát dolgozta már fel. Eszerint jönnek fel az új pártok a régiek rovására: a korábbi adatokhoz képest nagyon enyhén visszaesett a PSD, a PNL és az RMDSZ, és enyhén erősödött az USR, az ALDE és a PMP.

Mi a politika és a metál közti kapcsolat? Kinizsi Zoltán elmagyarázza:

 

Biró Zsolt a Főtérnek: jól döntöttünk, hogy összefogtunk

 

Hegedüs Csilla a Főtérnek: szükségünk volt egy ilyen sikerélményre

 

Saccolják a mandátumokat

A Központi Választási Iroda már a szavazatok 85 százalékát dolgozta fel, ezek alapján a Digi 24 hírtelevízió elkészítette a mandátumok eloszlásának első szimulálását:

Mandátumszimulálás
  Képviselőház Szenátus
 PSD 144 48
 PNL 51 10
 USR 14 3
 RMDSZ 16 3

 

Rajtuk kívül a képviselőházba biztosan bejut az ALDE, a szenátusba pedig az ALDE és a PMP.

Ezt nyilatkozta Kelemen Hunor a Főtérnek:

 

Fejét veszti a PNL az eredmények miatt?

A PNL egyre egyértelműbb csúfos veresége miatt sajtóértesülések szerint a PNL elnöke, Alina Gorghiu és főtitkára, Ilie Bolojan felajánlották a lemondásukat a megyei szervezetek vezetőinek, akik viszont nem fogadták el. Azt javasolták, hogy a jövő évi kongresszusig tarsák meg tisztségeiket. A News.ro szerint ebben a kérdésben nem egységesek a liberálisok.  

Dragnea már nem zárkózik el az RMDSZ elől

Finomított urnazárás utáni nyilatkozatán Liviu Dragnea, a parlamenti választásokat utcahosszal megnyerő PSD elnöke. 

Nincs szándékukban szövetséget kötni a Nemzeti Liberális Párttal (PNL), a Mentsétek Meg Romániát Szövetséggel (USR) és a Băsescu-féle Népi Mozgalom Pártjával (PMP). Attól viszont nem zárkózik el a Szociáldemokrata Párt, hogy tárgyaljon az RMDSZ-szel.

„Előbb tárgyalunk a párton belül, aztán a kollégákkal az ALDE-ból, majd eldöntjük, merre tovább, mert ez így természetes. Annyit mondhatok, kizárható, hogy szövetséget kössünk a PNL-vel, az USR-vel, a PMP-vel, mással nem” – mondta a pártelnök.

Dragnea szavaz

Dragnea szavaz | A kép forrása a pártelnök Facebook-oldala

összesen: 85 db | 20 db/oldal

első vissza 1 2 3 4 5 következő utolsó
comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/18427
Ha ilyen oktatási rendszerbe kerülnek a gyerekek, nem csodálkoznánk, ha Románia felnőtt lakói még kevesebb gyermeket vállalnának.
Ilyen, amikor centimétereken múlnak emberéletek.
Egy tervezet szerint drasztikus adóval sújtanák a nagy összegű különleges nyugdíjakat.
A Papaver rhoeas szökkent szárba szerelemvörösen a lélektelen aszfaltból.
Fura módon Viorica Dăncilă miniszterelnök asszonyt ezúttal elkerülte a bakik ördöge. Aggódnunk kellene vajon?
A gigatranzakció most már véglegesnek tekinthető.
Korrekt! De tessék majd megnézzni a tizenötödiket. Te jó Isten, mi lenne a mioritikus hazában, ha Magyarország is nyilvánosan előállna egy ilyennel.
Könnyített próbákkal tennék vonzóbbá az egyenruhát a lustuló fiatalok számára.
Romániában egyértelmű az oktatási szocializmus katasztrófája.
Megvan az első bírság a Szamos-parti szemétdomb miatt.
A kolozsvári focicsapat Bilel Omrani mesterhármasával ejtette ki a kazah Asztanát, jöhet az izraeli Maccabi Tel-Aviv.
Néhány beszédes számadat arról, hogy a román állampolgárok hogyan képzelik el a jövőjüket, hogyan viszonyulnak a mobilitáshoz.
Felháborító történet, természetesen a román vizsgáról.
Persze, nem ingyen. Havi kábé 10 000 lejes juttatásért nem beszélnek a parlamentben egyes képviselők és szenátorok.